Met SEO ranken in Google Afbeeldingen

Leestijd: 5 minuten

De weergave van SERP, oftewel je resultatenpagina, is in de loop der jaren veel gewijzigd en afbeeldingen spelen een steeds belangrijkere en grotere rol. Zo worden ze bijvoorbeeld regelmatig weergegeven in de image carrousel, waardoor je organische zoekresultaten verder naar beneden zakken.

In dit artikel leggen we je uit waarom het optimaliseren van je afbeeldingen zo belangrijk is en hoe deze een enorme bijdrage kunnen leveren aan je inkomend verkeer en dus ook je conversie.

Waarom zijn Google afbeeldingen zo belangrijk?

Google toon resultaten op basis van intentie en data. Zie hier hoe Google inspeelt op generieke en koopgerichte zoektermen:

Hier zie je een voorbeeld. Met het zoekwoord Fietsen krijg je eerste ‘’Alle’’ te zien (organische resultaten) en vervolgens ‘’Afbeeldingen’’, ‘’Maps’’ en dan ‘’Shopping’’.

Als ik het zoekwoord Fiets kopen ingeef, zie je dat de balk verspringt en  ‘’Shopping’’ op de tweede plek komt te staan.

Hoe ziet de SERP er nu in 2020 uit:

Dit laat zien hoe prominent de afbeeldingen in beeld staan bij product gerelateerde zoekopdrachten en daarom ook hoe belangrijk afbeeldingen voor SEO zijn.

De Google images update

De update van Google  (bron: Sean Si – SEO hacker, April 2020) waarbij bezoekers alleen afbeeldingen kunnen bekijken door direct door te klikken naar de website via de ‘’Visit’’ button, hebben het alleen maar interessanter gemaakt om je afbeeldingen voor Google te optimaliseren. Omdat de bezoeker direct je website bezoekt en niet meer de afbeelding individueel kan bekijken. Deze aanpassing leidt bezoekers in minder klikken naar de afbeelding. Door het verwijderen van de ‘’View image’’ button, zullen bezoekers sneller op je website landen en hierdoor zul je dus meer verkeer op je website krijgen.

Het vergroten van de vindbaarheid van je afbeeldingen kan dus een enorm verschil maken voor jouw bedrijf. Afbeeldingen kunnen een enorme aanjager zijn van kwalitatief verkeer. Geoptimaliseerde afbeeldingen zorgen voor meer zichtbaarheid en bezoekers. De wereldwijde corona crisis heeft het alleen nog maar urgenter gemaakt dat e-commerce bedrijven alle aandacht richten op visueel winkelen.

Dus waarom moet jij jouw Google images optimaliseren?

  1. Google Image results hebben een belangrijke impact op de CTR
  2. Search Images worden bij veel bedrijven nog nauwelijks overwogen in de SEO strategie en dit biedt daarom mooie kansen om goede resultaten te behalen met je Search Image results
  3. De belangrijkste reden om afbeeldingen te optimaliseren, is dat deze gemakkelijk kunnen leiden tot een 1-click conversie naar de shopping card. Ze elimineren obstakels waardoor de conversie verloren kan gaan (denk aan problemen op de website waar de bezoeker tegenaan zou kunnen lopen of een te lang conversie pad met meerdere afhaakmomenten)

Dat afbeeldingen verkeer genereren kunnen we met verschillende tools laten zien.

In dit voorbeeld zien we 4318 zoekwoorden die ranken op een image pack binnen Google.

Door een export te maken van al deze zoekwoorden en een filter te zetten op ‘’image’’, kun je achterhalen welke zoekwoorden ranken met een image pack.

Ook in Search console kunnen we zien welke afbeeldingen vertoningen klikken opleveren.

In search console kun je filteren op vertoningen van de afbeeldingen via ‘’zoektype’’.

Let wel op: Je leest de resultaten bij afbeeldingen anders, omdat je afbeeldingen horizontaal naast elkaar gepositioneerd worden. Positie 9 kan dus al de tweede rij betekenen (advertenties niet meegerekend).

Maar hoe optimaliseer je je afbeeldingen dan?

Images SERP’s op desktop laten het volgende zien:

  • Image search tags
  • Shopping carrousel
  • Organische image resultaten

Achterhaal welke afbeeldingen al klikken opleveren en relevant voor je bedrijf zijn. Verricht vervolgens de volgende optimalisaties;

  • Alt attribuut oftwel Alt tag;

Het alt-attribuut geeft context aan de zoekmachines en is een belangrijk attribuut om in te vullen voor je SEO. Wanneer een afbeelding niet kan worden geladen wordt het Alt attribuut als alternatief weergegeven.

Goede Alt tag: Spirit omafiets mat grijs 2801

Niet goed: Spirit fiets

<img width=”730″ height=”732″ src=”https://www.fietsenwinkelbarendrecht.nl/wp-content/uploads/2016/03/spirit-omafiets-mat-grijs-2801-1500×1000.jpg” class=”woocommerce-main-image img-responsive” alt=”spirit-omafiets-mat-grijs-2801-1500×1000″>

  • Title attribuut;

Goede Title tag: Ultra Sportsline van Pointer – dames fiets

Dit is de tekst die je ziet als je met je muis over de afbeelding gaat. SEO technisch gezien is het Title-attribuut minder belangrijk dan de Alt-tag.

  • Image description

De bijschriften van de afbeelding zijn heel belangrijk, deze moeten uiteraard een beschrijving hebben over de afbeelding

  • Beschrijvende bestandsnaam

Goed: fiets-pointer-sportsline-ultra.jpeg

Niet goed: foto-fiets.jpeg

  • De afbeelding is omgeven door relevante tekst

Het onderwerp van de pagina waarop je afbeelding staat, heeft grote invloed op hun ranglijst

  • Structured data (product) implementeren

Als je schema.org/product goed geïmplementeerd hebt zie je bij de organische resultaten ook ‘’product’’ labels en ‘’op voorraad/uitverkocht’’ label.

  • Xml images sitemap

Wanneer je afbeeldingen in de XML-sitemap opneemt, maak je het voor zoekmachines gemakkelijker om deze te vinden en ook prioriteit te geven in het crawl-proces.

  • Afbeeldings url meesturen met product url

  • Zorg dat je images niet geblokkeerd worden door Robots.txt

Want wat niet gecrawld kan worden, kan ook niet worden geïndexeerd. Een onjuist ingestelde robots.txt kan deze toegang blokkeren. Zorg er dus voor dat je afbeeldingen geen X-Robot-Tag http header noindex-directive hebben.

Pagina snelheid is een ranking factor voor zoekmachines en dit maakt het daarom ook belangrijk dat afbeeldingen snel geladen worden.

  • Gebruik een CDN voor je afbeeldingen

Een Content Delivery Network is een netwerk van servers verspreid over verschillende datacenters. Een CDN maakt het mogelijk om een website wereldwijd aan te bieden. Een CDN stelt gebruikers in staat om je content op te vragen bij de server die zich het dichts bij hen bevindt en dit vermindert de laadtijd aanzienlijk.

  • Gebruik lazy loading voor je afbeeldingen

Lazy loading versnelt het laden van afbeeldingen niet maar stelt het laden van afbeeldingen uit tot ze nodig zijn. Het is voor gebruikers belangrijker dat pagina’s snel bruikbaar zijn en waarom zou je afbeeldingen onmiddellijk inladen, terwijl ze pas onderaan de pagina staan? Let wel op, doe dit niet voor essentiële afbeeldingen, omdat zoekmachines deze niet direct kunnen crawlen en indexeren. Daarom raden we aan om alle essentiële afbeeldingen direct in de HTML op te nemen.

Conclusie & advies

Hoewel de Images nog vaak genoeg niet worden meegenomen in de SEO strategie, is het zeker niet verkeerd om daar vanaf nu mee aan de slag te gaan. Het zal na de nodige optimalisaties een waardevolle verkeersbron worden.

We hopen dat we je met dit artikel hebben laten inzien wat het optimaliseren van je afbeeldingen voor belang voor je verkeer kan hebben.

Is al het bovenstaande nu iets te ingewikkeld of roept het juist alleen maar meer vragen op? Neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder!

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine optimalisatie
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
  • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

zoekmachine optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?