Hoe onderwerpclusters voor een betere vindbaarheid kunnen zorgen

Leestijd: 3 minuten

Wat is een onderwerpcluster?

Bloggen aan de hand van een onderwerpcluster is eigenlijk al jaren een trend binnen SEO, maar wordt helaas nog niet door iedereen goed opgepakt. Met onderwerpclusters, ook wel topic clusters, laat je aan Google zien een kenner te zijn op het gebied van een specifiek onderwerp. In dit geval gaat het om één pijlerpagina, de bovenliggende pagina waar vaak de algemene zoekwoorden met een hoog zoekvolume worden behandeld. Vervolgens bouw je dit onderwerp uit met onderliggende pagina’s waar je sub onderwerpen behandelt en eventuele vragen van de bezoekers beantwoord. Dit zijn met name zoekopdrachten met minder zoekvolume en daardoor ook minder concurrentie, maar zeker wel interessant genoeg om op gevonden te worden. Uiteindelijk zorgt een onderwerpcluster dus voor meer verkeer naar de website, maar profiteert de pijlerpagina hier ook van.

Voorbeeld van een onderwerpcluster

We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Een goed voorbeeld van een algemeen zoekwoord met een hoog zoekvolume is “wasmachine”, hier zit maandelijks een gemiddeld zoekvolume op van 74.000. Eén pagina op je website optimaliseren met het zoekwoord “wasmachine”, is helaas niet genoeg om een goede positie te behalen. De concurrentie hierop is nu eenmaal te groot.

Omtrent het aanschaffen en aansluiten van een wasmachine kunnen een hoop vragen zijn, we hoeven er nu eenmaal niet elk jaar eentje aan te schaffen. Deze onderwerpen kun je bundelen en sub clusters van maken.

Zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien speelt Expert goed in op deze zogenoemde onderwerpclusters. Ze behandelen veel voorkomende vragen waar minder zoekvolume en dus ook minder concurrentie op zit, ten opzichte van wasmachine. Op deze manier haalt de webshop meer verkeer binnen op verschillende zoekwoorden en profiteert de pijlerpagina van wasmachine hier ook van. Deze sub clusters linken namelijk ook allemaal weer terug naar de wasmachine pagina. Expert laat namelijk zien aan Google dat ze beschikken over de juiste branche-expertise als het gaat om een wasmachine.

Waarom onderwerpclusters toevoegen aan je SEO-strategie?

Voor Google wordt branche-expertise steeds belangrijker, ze kijken wie binnen een bepaalde branche het meest gezaghebbend is en dus niet meer alleen maar naar de belangrijkste zoekwoorden op een specifieke pagina.

Zet je onderwerpclusters dus goed in, dan helpt dit bij het opbouwen van de actuele autoriteit van je website. Met name voor beginnende websites die weinig domeinautoriteit hebben opgebouwd is dit een kans om bezoekers binnen te halen op minder concurrerende zoekwoorden.

Weet wel dat wanneer je onderwerpclusters toegevoegd aan je SEO-strategie, dit voor de lange termijn is. Je zult geduld moeten hebben en veel content moeten schrijven. Bij het schrijven richt je je ook op de brede en overkoepelde zoekwoorden die je wellicht niet gelijk omzet op gaan leveren. Echter, wanneer je als website de autoriteit omtrent het onderwerp hebt opgebouwd, zul je zien dat je ook gaat rangschikken op de grotere en betere zoekwoorden.

Met onderwerpclusters richt je je dus op de volgende SEO doelen:

  • Meer traffic door long-tail zoekwoorden
  • Opbouwen van branche-expertise
  • Verbeteren van de pijlerpagina, in dit geval het hoofdonderwerp “wasmachines”

Hoe pak je het aan?

Wil je zelf aan de slag gaan met onderwerpclusters, dan kun je dat het beste als volgt aanpakken:

1.     Doe een uitgebreid zoekwoordenonderzoek

Bepaal voor je zelf wat het hoofdonderwerp en dus de pijlerpagina is. Daarna kun je aan de hand van een zoekwoordenonderzoek op zoek naar onderwerpclusters. Gebruik zoekwoorden tools zoals Semrush en Ahrefs en kijk bij de gerelateerde zoekwoorden of veel gestelde vragen. Kijk ook eens wat Google voorstelt. Zo vult Google automatisch je zoekopdracht aan en geeft onderaan de eerste pagina gerelateerde zoekopdrachten weer.

Ook zie je steeds vaker People also ask results verschijnen op de overzichtspagina, dit zijn de meest gestelde vragen rondom dit onderwerp en deze kun je goed gebruiken voor je clusteronderwerpen.

1.     Cluster de onderwerpen

Als het goed is heb je na het uitvoeren van het zoekwoordenonderzoek een lijst met relevante zoekopdrachten of veel gestelde vragen. Het is nu aan jou om deze te clusteren. Let hierbij altijd op zoekwoordkannibalisatie (daar zo meer over). Zo kunnen wellicht meerdere vragen op één pagina worden beantwoord of juist niet.

2.     Aan de slag met het schrijven

Heb je duidelijk in kaart welke pagina’s je wilt gaan aanmaken, dan is het tijd om te gaan schrijven. Weet dat dit de meeste tijd kost en je geduld moet hebben met het zien van resultaten. Door één blog te schrijven en één vraag te beantwoorden, beland je niet ineens in de top 10 rankings van Google. Je moet hier effectief en voor een langere periode mee aan de slag!

Let op zoekwoordkannibalisatie

Bij het clusteren van onderwerpen en het schrijven van content is het belangrijk om relevante zoekwoorden met elkaar te combineren. Doe je dit niet en behandel je dezelfde onderwerpen op verschillende clusterpagina’s, dan weet Google niet meer welke inhoud nu belangrijker is.

Het kan ook gebeuren dat de pijlerpagina wordt gevonden op zoekwoorden waarvoor je een clusterpagina hebt aangemaakt. In dat geval kan het zijn dat bijvoorbeeld de pijlerpagina beter is geoptimaliseerd voor het zoekwoord dan de clusterpagina. Dit kan ook andersom gebeuren. Controleer dus goed welke zoekwoorden je waar gaat toepassen en voorkom kannibalisatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een overzichtelijke content roadmap bij te houden waarbij je in kaart brengt welke pagina’s er allemaal bestaan en welke zoekwoorden ranken per pagina.

Interne links spelen een belangrijke rol

Nadat je een pijlerpagina en diverse clusterpagina’s hebt aangemaakt, moeten deze wel met elkaar in verband komen te staan. Dat doe je door middel van interne links. Dat wil zeggen dat je vanuit de ene clusterpagina linkt naar de andere clusterpagina, maar ook weer naar de pijlerpagina.

Let wel op dat deze links relevant zijn en beide pagina’s een verband hebben met elkaar. Link sowieso altijd terug naar je pijlerpagina.

Kort samengevat:

    • Indien onderwerpclusters goed worden uitgevoerd, dan geeft dit de autoriteit van je website een boost
    • Met onderwerpclusters richt je je op long-tail zoekwoorden voor de lange termijn
    • Let op zoekwoordkannibalisatie, kijk regelmatig wat de resultaten van zowel de pijler- als de clusterpagina’s zijn en houd een content roadmap bij.

Benieuwd hoe jij onderwerpclusters het beste kan zitten? Neem dan gerust contact met ons op en wij helpen jou graag verder met een goed SEO-advies!

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine optimalisatie
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
  • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

zoekmachine optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?