SEO copywriter

Bereik de beste resultaten voor je website met goede content! Onze SEO copywriters schrijven voor jouw bedrijf de beste teksten geoptimaliseerd voor de meeste belangrijke zoektermen en specifiek gericht op de doelgroep. Zo wordt jouw organisatie beter gevonden op de populairste zoekmachines. Benieuwd hoe wij dit doen? Lees dan snel verder!

Wat is SEO copywriting?

Bij SEO copywriting schrijf je leesbare en overtuigende content. Deze content schrijf je niet voor de zoekmachine, maar schijf je voor de lezer! Een aantal jaren geleden was dit wel anders. Toen werden de teksten specifieke geschreven voor de zoekmachine en gaf dat hoge rankings. Tegenwoordig is dit een ander verhaal. Een copywriter is in staat om een overtuigende tekst te schrijven voor de lezer en hierbij rekening te houden met de zoekmachine. Het is nodig de perfecte balans te vinden tussen het gebruik van zoektermen en varianten en het aanspreken van je doelgroep.

SEO copywriting is anders dan ander SEO content waar je wellicht al bekend mee bent zoals blogs. Het doel met blogs is namelijk het genereren van meer websitebezoekers, waarbij een SEO copywriter juist bezig is het schrijven van teksten die de klant overtuigen en verkoop te stimuleren. Deze teksten zijn vaak korter en soms zelfs maar de helft. Hoe gaan deze twee dan hand in hand samen? Schrijf bijvoorbeeld een blogtekst met een call to action aan het eind van de blog. Houdt met het schrijven van je content altijd de copywriting onderdelen in het achterhoofd. Hier zijn een aantal voorbeelden van deze onderdelen:

  • Check out of bedankpagina
  • Product omschrijvingen
  • Navigatie op de website
  • Geadverteerd content
  • Merkwaarde
  • Call to actions
  • Landingspagina

Dit zijn allemaal aspecten van SEO die je moet begrijpen en waar je rekening mee moet houden. Weet waar en voor wie je schrijft om de beste ervaring op je pagina te creëren.

Tips om de beste SEO content te maken

Het maken van goede content is afhankelijk van een aantal factoren. Onderstaand leggen we deze verder uit.

Ken je doelgroep en publiek

De eerste stap om een succesvolle copywriter te zijn is het kennen van je publiek. Zonder deze informatie is het onmogelijk om een tekst te schrijven die andere aanspreekt.
Je doelgroep vind je op dezelfde manier als het vinden van een doelgroep voor je andere marketing activiteiten of andere soort content die je hebt voor je organisatie. Dit doe je met een buyer persona onderzoek.
Een buyer persona is een fictieve representatie van je ideale klant. Het is gebaseerd op marktonderzoek en je bestaande beschikbare data van je bedrijf en klantprofielen. Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen met het stapsgewijs vaststellen van een persona. Zo kan je hun wensen, pijnpunten en oplossingen in kaart brengen aan de hand van de behoefte van je klant.

Voer een zoekwoordenonderzoek uit

Een zoekwoordenonderzoek is een noodzakelijk onderdeel voor het uitstippelen van je SEO strategie en schrijven van je content.
Tijdens een zoekwoordenonderzoek ga je op zoek naar woorden die je potentiële doelgroep kan gebruiken om op zoek te gaan naar een product of dienst die op dat van jouw bedrijf lijkt. Deze zoektermen kunnen losse woorden zijn, combinaties van meerdere woorden of kleine zinnen en verwerk je ook in je teksten.
Voor een SEO copywriter is dit hele relevante informatie om de zoekintentie te achterhalen. Zo kan er een tekst geschreven worden die aansluit bij de behoefte van de lezer.

Schrijven voor je publiek

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken. Zorg dat alle teksten geschreven worden voor je publiek en niet voor de zoekmachine. Met copywriting is de intentie om je lezer actie te laten ondernemen. Je publiek is op zoek naar de oplossing voor een probleem, dus jij moet ze overtuigen dat jij die oplossing kan bieden. Dit gaat niet alleen om het afnemen van een product of dienst, maar kan ook het downloaden van een e-book zijn of het inschrijven op een nieuwsbrief.
Als voorbeeld schetsen wij graag een situatie. Stel je biedt een all-in marketing tool aan. Je persona en zoekwoordenonderzoek laten zien dat je doelgroep vaak zoek naar een ‘’gebruiksvriendelijke marketing tool’’. Je wil in dit geval je teksten optimaliseren op deze zoekterm en direct je doelgroep aan te kunnen spreken. Het doel hiervan is om ze uiteindelijk jouw tool af te laten nemen nadat jij ze hebt overtuigd dat jouw tool dé oplossing is van hun probleem.

Laat de call to action aansluiten bij de juiste intentie

Net zo belangrijk als het laten aansluiten van de zoekintentie op de content zelf is het aansluiten van de call to action. Je wil dat je lezer ervan overtuigd dat jij de oplossing hebt voor hun probleem en wil dat ze een gewenste actie daarvoor ondernemen.
Simpel gezegd: je wil dat je publiek een laatste stap of besluit neemt. Gebruik call to actions als ‘koop nu’ of ‘schrijf je nu in’ aan het eind van je tekst. Dit kan ook tussen verschillende alinea’s of bovenaan.

Ben concreet en duidelijk

Hoe moeilijker het is je tekst te lezen, hoe kleiner de kans dat de lezer je gewenste actie gaat uitvoeren. Als ze te veel moeite moeten doen is de kans groot dat je ze onderweg al verliest.
Gebruik daarom geen vakjargon en schrijf alleen over de zaken die echt belangrijk zijn. Denk daarnaast goed na wat je wel en niet wil lezen of zien als je op zoek bent naar de oplossing van je probleem. Schrijf concreet en laat geen ruimte over voor verwarring.

Blijf testen

Soms kom je erachter dat iets waarvan je dacht dat het zou werken toch anders loopt dan verwacht. Misschien komt de intentie van de lezer toch niet helemaal overeen. Herschrijf in zo’n geval je teksten en test met verschillende call to actions. Door te testen kan je de effectiviteit van je content verbeteren en resultaat maximaliseren.

Hulp nodig met het schrijven van je content

Bij MvH Media hebben we jarenlange ervaring met SEO copywriting en zijn we in staat in verschillende markten de doelgroep en intentie met elkaar te matchen. Wil jij hulp met het opstellen van een contentplan, het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek of wil je volledig ontzorgt worden? Onze specialisten staan graag voor je klaar!

Kennisbank