Internationale
SEO.

Wil jij ervoor zorgen dat jouw website wereldwijd goed gevonden wordt? Dan is het op de juiste manier toepassen van internationale SEO zeer belangrijk! Als je al bekend bent met SEO, dan weet je dat het draait om het optimaliseren van je website zodat zoekmachines zoals Google deze beter kunnen vinden. Maar wist je dat dit ook geldt op internationaal niveau?

Met internationale SEO kun je je website optimaliseren voor verschillende landen en talen, zodat je een breder publiek kunt bereiken en je online aanwezigheid kunt vergroten. Het is van essentieel belang om je SEO strategie aan te passen aan de internationale markt, omdat zoekmachines verschillende rankingsfactoren hanteren voor verschillende landen en talen. In dit artikel zullen we je alles vertellen over internationale SEO: waarom het belangrijk is, hoe je het kunt toepassen en welke best practices je kunt volgen.

Waarom is Internationale SEO belangrijk?

Laten we het eens bekijken waarom het toepassen van internationale SEO belangrijk is. Als je bedrijf de ambitie heeft om de wereld te veroveren (of in ieder geval een paar internationale markten), dan is het cruciaal om je website te optimaliseren voor internationaal zoekverkeer. Hier zijn een paar redenen waarom internationale SEO van groot belang is:

  • Bereik een wereldwijd publiek: Door je website te optimaliseren voor internationale zoekmachines, vergroot je je bereik naar een wereldwijd publiek. Mensen van over de hele wereld kunnen jouw producten of diensten ontdekken en potentiële klanten worden.
  • Verhoogde zichtbaarheid: Internationale SEO zorgt ervoor dat je website beter wordt gevonden in verschillende landen en talen. Dit betekent dat jouw website hoger zal ranken in de zoekresultaten wanneer mensen specifieke zoektermen gebruiken in hun eigen taal.
  • Concurrentievoordeel: Door te investeren in internationale SEO, geef je jezelf een voorsprong op je concurrenten. Niet veel bedrijven passen hun SEO strategieën aan op internationaal niveau, dus door dit wel te doen, kun je jezelf onderscheiden en een streepje voor hebben op de rest.
  • Lokale relevantie: Internationale SEO stelt je in staat om je content aan te passen aan de specifieke behoeften en voorkeuren van verschillende landen en culturen. Dit zorgt voor een betere lokale relevantie en helpt je om beter aan te sluiten bij je internationale doelgroep.
  • Groeimogelijkheden: Door je website te optimaliseren voor internationale markten, open je de deur naar nieuwe groeimogelijkheden. Je kunt nieuwe markten verkennen, nieuwe klanten aantrekken en je bedrijf naar nieuwe hoogten brengen.
Kortom, internationale SEO is van essentieel belang als je jouw online aanwezigheid wilt vergroten en je website wereldwijd succesvol wilt maken. Het stelt je in staat om een breder publiek te bereiken, je concurrentie voor te blijven en te profiteren van nieuwe groeimogelijkheden. Dus waar wacht je nog op? Pas je SEO strategie aan en laat je bedrijf stralen op internationaal niveau!
 

Tips voor toepassen van internationale SEO

Hieronder lees je belangrijke tips die je kan gebruiken om internationale SEO goed toe te passen. 

URL structuur

Bij het kiezen van een URL structuur voor internationale SEO zijn subfolders en ccTLD’s de beste opties. Subfolders zijn gemakkelijk op te zetten en te onderhouden, terwijl ccTLD’s duidelijke geotargeting bieden. Subdomeinen en URL parameters hebben beperkingen en zijn minder bekend bij gebruikers. Het is belangrijk om de situatie, branche en budget in overweging te nemen bij het maken van een keuze.
Content Delivery Network
Met een CDN kunnen gebruikers een pagina laden vanaf een lokale server in plaats van een centrale server. Dit resulteert in een kortere laadtijd van de pagina en verbetert daarmee de algehele gebruikerservaring. Door een CDN te installeren, optimaliseer je dus niet alleen de prestaties van je website, maar zorg je ook voor tevreden gebruikers.
Zoekwoordenonderzoek uitvoeren in het buitenland
Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek in een andere taal kan lastig zijn, omdat andere landen vaak andere synoniemen gebruiken in plaats van een letterlijke vertaling. Bijvoorbeeld, in Vlaanderen zoeken ze naar ‘frigo’ of ‘ijskast’ in plaats van ‘koelkast’. Het is daarom belangrijk om te kijken naar concurrenten die al goed zichtbaar zijn in het buitenland en hun data te gebruiken. Met behulp van SEO tools zoals Ahrefs, Semrush of Majestic kun je een menustructuur en contentplan opstellen op basis van deze informatie. Door te leren van succesvolle concurrenten kun je unieke en relevante content creëren die aansluit bij de zoekgewoonten van je doelmarkt.

Lokale onderdeelen per taalversie

Gebruikers verwachten dat alle elementen op een website aansluiten bij de taal en context van het desbetreffende land. Dit omvat onder andere de URL structuur, hoofdnavigatie, content en bestelproces. Als deze elementen niet correct zijn afgestemd op het land, heeft dit niet alleen negatieve gevolgen voor SEO, maar ook voor de betrouwbaarheid van de website. Bijvoorbeeld, een Duitse bezoeker verwacht dat een Duitse website Duitse URL slugs heeft, zoals “/de/hose/rot/” in plaats van “/de/broeken/rood/”. Naast de taal is het ook belangrijk om rekening te houden met andere elementen, zoals valuta, tijdzones, telefoonnummers en adresgegevens. Het tonen van de juiste valuta en tijdzone per land draagt bij aan de betrouwbaarheid van de website. Kortom, het is essentieel om alle elementen van een website af te stemmen op de verwachtingen en context van het specifieke land, om zo een goede gebruikerservaring te bieden.

Hreflang tag

Hreflang tags zijn essentieel voor internationale websites en spelen een belangrijke rol in internationale SEO. Deze tags zijn stukjes code in de broncode van een website die Google helpen om het volgende te begrijpen: de taalversie of markt van de huidige pagina, de alternatieve pagina’s voor gebruikers in andere landen of markten, en een standaardversie voor gebruikers zonder specifieke taalversie (meestal de Engelse variant). Het implementeren van hreflang tags zorgt ervoor dat gebruikers naar de juiste taalversie worden geleid en creëert tevens waarde tussen de pagina’s, wat vaak een positief effect heeft op de zoekresultaten. Door hreflang tags te gebruiken, profiteert elk taaldomein van de autoriteit van de andere taaldomeinen. De meest gebruikelijke plaats om hreflang tags te implementeren is in de <head> sectie van de broncode.
Bouw autoriteit op in iedere markt
Hoewel hreflang tags zijn geïmplementeerd, moeten de verschillende taalversies nog steeds externe autoriteit opbouwen. Als de Nederlandse versie al jarenlang een sterk backlinkprofiel heeft opgebouwd, wordt een deel van deze waarde doorgegeven aan de andere taalversies. Maar wanneer er bijvoorbeeld een nieuw domein in Duitsland wordt opgezet, heeft dit domein nog geen backlinkprofiel. Om autoriteit op te bouwen in Duitsland zijn backlinks van andere Duitse domeinen essentieel. Het backlinkprofiel dat in Nederland is opgebouwd, heeft logischerwijs minder effect in de Duitse markt, omdat het een ander land betreft. Daarom is een goed PR en linkbuildingplan per land noodzakelijk als onderdeel van de volledige internationale SEO strategie.

Geo redirects

Geo redirects kunnen problematisch zijn voor internationale SEO. Hoewel het lijkt alsof het direct doorsturen van Franse gebruikers naar de Franse taalversie gunstig is, leidt het tot een probleem met Google crawlers. Aangezien Google crawlt vanuit een Amerikaans IP adres, wordt de Googlebot ook direct doorgestuurd naar de Engelse taalversie. Hierdoor worden de andere taalversies niet goed gecrawld en geïndexeerd. Google adviseert zelf om geen IP analyse te gebruiken voor het aanpassen van content, omdat het moeilijk en onbetrouwbaar is. Het is dus niet nodig om geo redirects te gebruiken, omdat de taalversies zichzelf goed kunnen positioneren voor de juiste landen. Google zal bijvoorbeeld geen Duitse domeinen tonen voor Franse zoekopdrachten in Frankrijk, maar juist Franse domeinen weergeven.

Belangrijke overwegingen voordat je aan
internationale SEO begint

Voordat je je volledig stort op internationale SEO, zijn er enkele belangrijke overwegingen die je eerst in kaart moet brengen. Het succes van je internationale SEO strategie hangt af van verschillende factoren, zoals marktonderzoek, concurrentie, taal en culturele onderdeelen en de lokale zoekintentie. Laten we deze punten eens nader bekijken.

Marktonderzoek

Voordat je de internationale markt betreedt, is het van belang om eerst een marktonderzoek uit te voeren. Hierbij is het belangrijk om de behoeften, interesses en voorkeuren van je doelgroep in kaart te brengen. Dit kan namelijk anders zijn dan je huidige strategie. Identificeer potentiële kansen, trends en concurrentie. Dit zal je helpen om een effectieve SEO strategie te ontwikkelen die aansluit bij de specifieke eisen van elke markt.

Mate van concurrentie

Onderzoek de concurrentie in de internationale markten waarin je actief wilt worden. Hoe hoog is de concurrentiestrijd die je moet aangaan. Analyseer de sterktes en zwaktes van je concurrenten en ontdek hoe je je kunt onderscheiden. Dit zal je helpen om een unieke propositie te creëren en je SEO strategie gerichter kan inzetten.

De rol van taal en cultureel

Taal en cultuur spelen een cruciale rol bij internationale SEO. Het is niet voldoende om simpelweg je content te vertalen. Je moet rekening houden met taalvariaties, regionale uitdrukkingen en culturele gevoeligheden. Lokaliseer je content om een betere connectie te maken met je doelgroep en om beter vindbaar te zijn in lokale zoekopdrachten.

De impact van lokale zoekintentie

Begrijp de lokale zoekintentie van je doelgroep. Mensen in verschillende landen zoeken op verschillende manieren naar producten en diensten. Analyseer zoekwoorden en zoektermen die populair zijn in elke markt. Pas je SEO strategie aan om aan deze lokale zoekintentie te voldoen. Hierdoor zorg je ervoor dat je website relevant en zichtbaar is voor je doelgroep.

Hulp nodig met jouw
internationale SEO strategie?

Wil je graag internationaal groeien en jouw website optimaliseren voor wereldwijde zichtbaarheid? MvH Media staat klaar om je te helpen! Als ervaren SEO bureau hebben we de expertise om jouw internationale SEO op de juiste manier toe te passen. Neem dan contact met ons op en ontdek hoe wij jouw bedrijf kunnen ondersteunen bij het bereiken van succes in internationale markten. Samen zorgen we ervoor dat jouw website optimaal presteert en jouw doelgroep over de hele wereld bereikt.

Heb je hulp nodig met je SEO-werkzaamheden? Onze ervaren specialisten helpen je met het stapsgewijs opstellen van een op maat gemaakte strategie om de beste resultaten te behalen voor jouw organisatie. Neem contact met ons op en wij denken graag met je mee!