Amazon België – De strijd om de Belgische consument barst nu echt los!

Leestijd: 2 minuten

“Dag 1” voor Amazon België komt steeds dichterbij maar niet op Amazon.be!
Het zal de oplettende verkoper op Amazon al opgevallen zijn, Belgium staat inmiddels bij de beschikbare landen in Seller Central. De Amerikaanse grootmacht werkt op dit moment hard aan de uitbreiding richting onze zuiderburen. Amazon België zal voor het eind van dit jaar (2022) officieel gelanceerd worden.

Amazon.fr, Amazon.de, Amazon.nl maar geen Amazon.be, hoe zit dat precies?
Waar de Franstalige Belg al sinds 2003 terecht kon op Amazon.fr, konden Belgen die de voorkeur geven aan de Nederlandse taal sinds 2020 terecht op Amazon.nl. Daarvoor konden ze ook al een aantal jaar terecht op de Duitse website van Amazon die in 2016 ook in het Nederlands beschikbaar werd. Volgens Amazon kopen er inmiddels miljoenen Belgen via de verschillende landen bij de Marketplace, dit is ook een van de redenen voor Amazon om uit te breiden richting België.

Toch is Amazon België niet terug te vinden onder de gebruikelijke URL “Amazon.be”. Deze domeinnaam is al sinds eind jaren ‘90 in het bezit van de Zwitserse Baloise Group. Hierdoor moet Amazon noodgedwongen uitwijken naar de domeinnaam amazon.com.be. Volgens de Belgische Country Manager, Eva Faict zal dit geen problemen opleveren met betrekking tot de vindbaarheid. De Belgische klanten hebben Amazon immers ook goed weten te vinden over de landsgrenzen heen.

De officiële lancering van Amazon in België en de zoektocht naar Belgische bedrijven.
Over de officiële lancering van Amazon.com.be en met welk productaanbod dit zal gebeuren is nog niets bekend. Allereerst zal alles goed worden afgestemd op de Belgische consument, daarbij is een eigen klantenservice een van de speerpunten. Naast de consument richt Amazon zich nu vooral op lokale Belgische midden- en kleinbedrijven die hun producten aan willen bieden op Amazon.com.be. Mocht je hierin interesse hebben, dan is het al mogelijk je aan te melden door hier te klikken.

Amazon richt zich zoals gebruikelijk niet op de concurrentie maar vooral op zichzelf. Toch zien we dat vooral in Vlaanderen Amazon moet gaan concurreren met de bekende namen zoals Bol.com. Dit belooft een mooie concurrentiestrijd te gaan worden. Mede door de schaalvoordelen kan, bij een echte prijzenoorlog, Amazon nog wel eens als winnaar uit de bus komen. Veel, zo niet alles zal daarbij afhankelijk zijn van de Belgische consument. In Wallonië is de concurrentie beperkt en is Amazon en dan met name Amazon.fr reeds een grote speler in de E-commerce waardoor de verwachting is dat Belgische variant hier snel voet aan de grond kan gaan krijgen.

Het nieuwe FBA-centrum in Antwerpen
Om de algehele propositie in België extra kracht bij te zetten, opent Amazon eind dit jaar ook een nieuw fulfilment centrum in Antwerpen. Vanuit hier kan de Belgische consument snel worden voorzien van zijn of haar bestelling. Dit centrum zal niet alleen dienst doen voor België maar ook de buurlanden zullen van dit nieuwe centrum profiteren. De uiteindelijke leveringen aan de consument zullen niet door Amazon zelf worden gedaan maar in samenwerking gaan met lokale bezorgdiensten, zoals Bpost. Amazon kijkt met het oog op de toekomst wel naar mogelijkheden om in samenwerking met bestaande of nieuwe partners klimaatneutraal te gaan leveren.

MvH Media helpt je succesvol te verkopen op Amazon in België
MvH Media ondersteunt al vele jaren Amazon verkopers met een Vendor Account of Seller Account. Heb jij interesse om te gaan verkopen op Amazon in België of ben je benieuwd naar de mogelijkheden om te verkopen op Marketplaces? Neem dan gerust even contact met ons op en wij helpen jou graag verder!

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over marketplaces
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
  • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

Marketplaces

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?