Technische
SEO.

SEO, ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd, is onder te verdelen in drie SEO pijlers: Content, Autoriteit en Techniek. Het is daarom belangrijk voor je website om te begrijpen wat technische SEO inhoudt en waarom dit zeer belangrijk is wanneer je je posities in de zoekresultaten wilt verhogen. Hier lees je dan ook de informatie die je nodig hebt om de technische SEO te begrijpen, de belangen ervan te ontdekken en daarbij handige tips en tricks voor het toepassen op je website.

Wat is Technische SEO?

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie dat vaak over het hoofd wordt gezien. Maar wat is technische SEO eigenlijk? En waarom is het belangrijk voor jouw website?

Technische SEO heeft betrekking op de technische aspecten van jouw website die invloed hebben op de vindbaarheid in zoekmachines. Denk hierbij aan zaken als de laadsnelheid van de website, de mobielvriendelijkheid, de structuur van de website en de juiste instellingen van de server. Al deze aspecten hebben invloed op hoe goed jouw website wordt geïndexeerd en gerankt in zoekmachines.

De belangen van Technische SEO

Waarom is dit belangrijk? Ten eerste omdat zoekmachines de voorkeur geven aan websites die goed geoptimaliseerd zijn op technisch vlak. Als jouw website technisch goed in elkaar zit, zal deze dus hoger in de zoekresultaten verschijnen en dus meer bezoekers trekken. Zo zorg je ervoor dat de content die op de website is gehanteerd door Google op de juiste manier wordt begrepen. Niet alleen het plaatsen van de content, maar ook de weg die Google bewandelt om deze te ranken is zeer van belang. Daar komt het technische gedeelte van SEO bij kijken. Je kan dit vergelijken met een auto die niet goed werkt. Je kan deze wel voorzien van brandstof, maar als hij niet goed functioneert, dan zal hij ook niet veel kilometers gaan maken.

Maar ook voor de gebruikerservaring van jouw bezoekers is technische SEO belangrijk. Een snelle laadtijd en een goede mobiele gebruikerservaring zorgen ervoor dat bezoekers langer op jouw website blijven en meer geneigd zijn om terug te komen.

Het is dus belangrijk om de technische aspecten van jouw website goed op orde te hebben. Een SEO Specialist kan jou hierbij helpen door een technische analyse van jouw website te maken en de nodige verbeteringen aan te brengen. Zo zorg je ervoor dat jouw website niet alleen beter vindbaar is, maar ook een betere gebruikerservaring biedt aan jouw bezoekers.

Zoekmachines hebben ontzettend veel verschillende ranking factoren. De off-page ranking factoren kunnen we opdelen in 5 verschillende onderwerpen:

  • Linkbuilding
  • Content marketing
  • Lokale SEO
  • Reviews
  • Evenementen

We zoomen in op al deze verschillende onderdelen van jouw off-page strategie.

Goede website structuur door middel van technische SEO

Als je een website hebt, wil je natuurlijk dat deze goed vindbaar is en dat bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden. Een belangrijk aspect daarbij is de websitestructuur, die ervoor zorgt dat pagina’s logisch georganiseerd zijn en goed te doorzoeken zijn door zoekmachines. Een goede website structuur door middel van technische SEO is om de volgende redenen essentieel voor een succesvolle website:

  • Het zorgt ervoor dat zoekmachines de website beter begrijpen en pagina’s gemakkelijker kunnen indexeren.
  • Daarnaast maakt een goede structuur het ook voor bezoekers makkelijker om hun weg te vinden en daardoor bij de juiste informatie terecht te komen.

Een goede structuur van je website brengt de pagina’s in content clusters samen. Bij het hanteren van een content cluster strategie zorg je ervoor dat zoekmachines verschillende relevante onderwerpen makkelijker met elkaar kunnen koppelen en daarbij Google laat begrijpen dat er verdiepende content over verschillende onderwerpen op je website staat. Het maakt dus voor Google makkelijk om je website te begrijpen wat je erop hebt staan en hoe Google deze moet indexeren. Zo zorg je ervoor dat je website geen doolhof is waardoor de content moeilijk te vinden is voor Google.

Een sitemap als jouw Google plattegrond

Een sitemap is eigenlijk een overzicht van alle pagina’s op jouw website. Dit maakt het voor zoekmachines makkelijker om de structuur en inhoud van jouw website te begrijpen. Door een sitemap aan te maken en deze te uploaden naar Google Search Console, kan Google jouw website beter indexeren en zo beter vindbaar maken voor potentiële klanten. Het hebben van een sitemap is belangrijk als jouw website meerdere pagina’s bevat, of als er veel veranderingen worden doorgevoerd. Het zorgt ervoor dat nieuwe pagina’s sneller worden geïndexeerd en dat zoekmachines altijd een up to date overzicht hebben van de inhoud van jouw website.

Heb je hulp nodig met je SEO-werkzaamheden? Onze ervaren specialisten helpen je met het stapsgewijs opstellen van een op maat gemaakte strategie om de beste resultaten te behalen voor jouw organisatie. Neem contact met ons op en wij denken graag met je mee!

Technische onderdelen voor jouw SEO strategie

Je hebt nu gelezen wat Technische SEO in grote lijnen inhoudt en waarom het belangrijk is voor je website. Nu gaan we er iets dieper op in, want welke tools kun je hiervoor gebruiken en welke onderdelen zorgen nu voor een goede technische SEO strategie?

Tools

Voordat je begint met het optimaliseren van de technische aspecten van jouw SEO, is het belangrijk om te weten hoe jouw huidige website ervoor staat. Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je kunt controleren of jouw website aan alle vereisten van zoekmachines voldoet.

Als het gaat om SEO tools, zijn er een aantal favorieten van die we bij MvH Media gebruiken:

  • Screaming Frog: Dit programma geeft je inzicht in eventuele fouten op je website.
    Google Search Console: Met deze tool krijg je rapportages over hoe goed jouw website scoort.
  • Google PageSpeed Insights: Test hoe snel jouw websitepagina’s laden.
  • Schema.org Validator: Hiermee kun je fouten in de codering van jouw website ontdekken.
    Google Rich Results Test: Check of jouw pagina’s geschikt zijn voor rich content, zoals reviews, prijsaanduidingen, recepten, evenementen en stappenplannen.

Door gebruik te maken van deze tools, kun je ervoor zorgen dat jouw website geoptimaliseerd is voor zoekmachines en beter vindbaar wordt voor jouw doelgroep.

Crawl en indexatie fases van Google

Google gebruikt tijdens de crawl fase een zogeheten “Spider” om op jouw website de pagina’s te bezoeken. De spider springt van link naar link om zo alle pagina’s die hij kan vinden te beoordelen. Wanneer de spider van Google tijdens de crawl fase op jouw website terechtkomt, kan hij maar een x aantal pagina bekijken. Dit noemen we Google’s crawl budget van Google. Daarom is het belangrijk dat de pagina’s die de spider tegenkomt dan ook van belang zijn dat deze door Google wordt gezien. Bij MvH Media richten we dan ook op de technische hygiëne van de website waarbij we richten op de relevantie van het crawl budget gebruik.

Pagina status codes

Er zijn verschillende pagina status codes, waaronder de bekende 404 pagina niet gevonden code, de 301 redirect code en de 200 status code:

  • De 404 code geeft aan dat een pagina niet gevonden kan worden op de server. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een pagina is verwijderd of de URL is aangepast.
  • Een 301 redirect code wordt gebruikt om bezoekers en zoekmachines door te sturen naar een nieuwe URL. Dit is bijvoorbeeld handig als een pagina is verplaatst naar een andere locatie op de website.
  • De 200 status codes zijn de pagina die goed functioneren en je het liefst wilt hebben dat Google deze crawlt en indexeert.

Door deze codes op de juiste manier te gebruiken, zorg je ervoor dat zoekmachines de juiste pagina’s indexeren en dat gebruikers niet op een foutmelding pagina stuiten.

Techniek en Pagina content samen

De techniek achter de website zorgt ervoor dat de aanwezige pagina’s met content op de juiste manier worden begrepen door Google. Hierdoor maak je optimaal gebruik van het crawl budget en zorg je dat Google de juiste pagina’s indexeert.

Duplicate content

Een voorbeeld hiervan is het zorgen dat Google geen duplicate content gaat crawlen. Dit doe je onder andere door een canonical tag toe te voegen.

  • Canonical tag: Een canonical tag is een stukje code dat op een website wordt geplaatst om zoekmachines te vertellen welke pagina de “echte” of belangrijkste pagina is. Dit is handig als er meerdere pagina’s op een website zijn met vergelijkbare of identieke inhoud. Door de canonical tag te gebruiken, voorkom je dat zoekmachines de pagina’s als dubbele inhoud zien en daardoor mogelijk een lagere ranking geven aan de pagina’s. In plaats daarvan zal de zoekmachine de aangewezen “echte” pagina als de belangrijkste pagina beschouwen en de ranking daarop baseren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een productpagina hebt met meerdere URL’s, zoals een pagina met en zonder www of een pagina met en zonder parameters in de URL. Door de juiste URL te kiezen en de canonical tag te gebruiken, help je zoekmachines om de inhoud van je website beter te begrijpen en de juiste pagina’s te tonen aan gebruikers.

Invloed op je weergave in de resultatenpagina van Google

Met de juiste SEO techniek kan je er ook voor zorgen dat je weergave in de resultatenpagina van Google kunt onderscheiden van de digitale concurrenten. Zo zijn er ook mogelijkheden om boven de traditionele positie 1 te positioneren. En nee, hier bedoelen we geen advertenties mee!

Meta data, de input van jouw blauwe linkjes

Onder metadata verstaan we de meta titel en meta beschrijving. Deze twee componenten zijn invulbare velden die uiteindelijk als blauwe link en beschrijvende tekst in de resultatenpagina van Google te zien zijn. Door deze twee technische aspecten te optimaliseren voor een zoekterm, zal Google jouw pagina makkelijker koppelen aan de zoekterm waarop je je richt. Dit zorgt er ook voor dat potentiële klanten sneller op jouw blauwe link zullen klikken als je in de titel een aansporing tot actie gebruikt.

Structured data

Structured data is een manier om informatie op je website te markeren, zodat zoekmachines beter begrijpen wat er op de pagina staat. Hierdoor kunnen zoekmachines jouw website op een betere manier indexeren en presenteren in de zoekresultaten. Met structured data kun je bijvoorbeeld aangeven wat de naam van een product is, wat de prijs is, welke beoordelingen er zijn en nog veel meer. Door deze informatie op een gestructureerde manier te markeren, kunnen zoekmachines deze informatie gemakkelijker gebruiken en presenteren aan gebruikers die op zoek zijn naar deze informatie. Dit kan leiden tot een hogere zichtbaarheid in de zoekresultaten en een betere gebruikerservaring voor de bezoekers van jouw website.

Structured data kan aan de hand van drie verschillende programmeertalen worden ingeregeld:

  • JSON LD (aanbevolen door Google)
  • RDFa
  • Microdata

Daarbij zijn de volgende verschillende vormen beschikbaar om de content extra te laten opvallen in Google, maar ook Google beter te laten begrijpen waar je pagina over gaat:

  • Een artikel
  • Een boek
  • Een carousel
  • Agenda met events
  • FAQ (veelgestelde vragen)
  • How to’s
  • Lokale bedrijven
  • Films
  • Logo’s
  • Recepten
  • Reviews
  • Video’s

Website ervaring, maak het gebruiksvriendelijk

Page experience is een onderdeel van Technische SEO dat zich richt op de gebruikerservaring van een website. Het omvat verschillende factoren zoals de laadtijd van de pagina, de mobiliteit, veiligheid en bruikbaarheid van de site. Een goede page experience zorgt ervoor dat bezoekers langer op je site blijven en meer geneigd zijn om terug te komen. Google heeft aangegeven dat page experience een belangrijke factor is bij het rangschikken van zoekresultaten. Door te zorgen voor een goede page experience, kun je de prestaties van je website in zoekmachines verbeteren en tegelijkertijd de gebruikerservaring van je bezoekers optimaliseren.

Laadsnelheid

Laadsnelheid is een belangrijk onderdeel van Technische SEO en heeft betrekking op hoe snel je website laadt. Het gaat hierbij om de tijd die nodig is om de inhoud van je website weer te geven aan de gebruiker. Een snelle laadtijd is belangrijk voor de gebruikerservaring, omdat bezoekers anders snel afhaken en naar een andere website gaan. Daarnaast heeft laadsnelheid ook invloed op de ranking in zoekmachines, aangezien snel ladende websites als gebruiksvriendelijker worden beschouwd. Het optimaliseren van de laadsnelheid kan worden gedaan door het verminderen van de grootte van afbeeldingen, het minimaliseren van JavaScript en CSS bestanden en het gebruik van caching.

Mobielvriendelijk

Mobielvriendelijkheid is een belangrijk onderdeel van Technische SEO en betekent dat een website goed te gebruiken is op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Dit houdt in dat de website zich automatisch aanpast aan het schermformaat en dat knoppen en tekst groot genoeg zijn om goed te kunnen lezen en gebruiken op een klein scherm. Google hecht veel waarde aan mobielvriendelijke websites en beloont deze met een hogere positie in de zoekresultaten op mobiele apparaten. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat jouw website mobielvriendelijk is om zo goed vindbaar te zijn op mobiele zoekopdrachten.

Even kort samengevat

Technische SEO is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie. Het heeft betrekking op de technische aspecten van jouw website die invloed hebben op de vindbaarheid in zoekmachines, zoals laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, serverinstellingen en de structuur van de website. Een goede technische SEO zorgt ervoor dat je website hoger in de zoekresultaten verschijnt en meer bezoekers trekt. Het is ook belangrijk voor de gebruikerservaring van jouw bezoekers, omdat een snelle laadtijd en een goede mobiele gebruikerservaring ervoor zorgen dat bezoekers langer op jouw website blijven en meer geneigd zijn om terug te komen. Een goede website structuur door middel van technische SEO is essentieel voor een succesvolle website, omdat het ervoor zorgt dat zoekmachines de website beter begrijpen en pagina’s gemakkelijker kunnen indexeren, en het maakt het ook voor bezoekers makkelijker om hun weg te vinden. Een sitemap is belangrijk omdat het voor zoekmachines makkelijker maakt om de structuur en inhoud van jouw website te begrijpen

SEO bij MvH Media

Als je meer wilt weten over SEO en hoe het jouw bedrijf kan helpen om beter gevonden te worden op het internet, neem dan gerust contact met ons op. Ons team van SEO Specialisten staat klaar om jou te helpen met al je vragen en behoeften op het gebied van zoekmachineoptimalisatie. Neem gerust contact op zodat we aan de slag kunnen met het verbeteren van je online zichtbaarheid en SEO succes!

Kennisbank