Alt tekst

Alt tekst is een stukje tekst dat aan een afbeelding wordt toegewezen via het “alt” attribuut in de HTML-code. Het doel van alt tekst is om de inhoud en betekenis van de afbeelding over te brengen aan zoekmachines en gebruikers die de afbeelding niet kunnen zien. Wanneer een afbeelding om wat voor reden dan ook niet kan worden weergegeven, zal de alt tekst in plaats daarvan worden getoond.

Hoe wordt alt tekst gebruikt?

Alt tekst wordt gebruikt door webmasters en SEO-professionals bij het optimaliseren van webpagina’s. Het kan op de volgende manieren worden toegepast:

• Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Alt tekst biedt zoekmachines context over de inhoud van de afbeelding. Het helpt zoekmachines om de relevantie van een pagina te begrijpen en kan bijdragen aan een betere indexering en rangschikking in de zoekresultaten.
  • Toegankelijkheid: Voor gebruikers met visuele beperkingen, zoals slechtzienden of blinden, is de alt tekst essentieel. Door een gedetailleerde beschrijving te geven van de afbeelding, kunnen ze begrijpen waar de afbeelding over gaat en de context van de pagina beter begrijpen.
  • Beschrijving van ontbrekende afbeeldingen: Als een afbeelding niet kan worden geladen, wordt de alt tekst weergegeven als alternatieve tekst. Dit helpt gebruikers om te begrijpen welke inhoud er ontbreekt en waar de afbeelding normaal gesproken zou verschijnen.

Belang van alt tekst voor SEO

Alt tekst is belangrijk voor SEO om verschillende redenen:

• Verbeterde toegankelijkheid: Door duidelijke en relevante alt tekst toe te voegen aan afbeeldingen, kunnen gebruikers met visuele beperkingen de inhoud van de webpagina beter begrijpen. Dit draagt bij aan een betere gebruikerservaring en inclusiviteit.
  • Betere zoekmachineoptimalisatie: Zoekmachines hechten waarde aan alt tekst omdat het hen helpt de context en relevantie van een pagina te begrijpen. Goed geoptimaliseerde alt tekst kan bijdragen aan een betere rangschikking in de zoekresultaten.
  • Verhoogde zichtbaarheid in afbeeldingszoekopdrachten: Alt tekst wordt ook gebruikt door zoekmachines bij het index eren en rangschikken van afbeeldingen in de zoekresultaten van afbeeldingen. Door relevante en beschrijvende alt tekst toe te voegen, vergroot je de kans dat je afbeeldingen worden weergegeven in relevante zoekopdrachten en daardoor meer verkeer naar je website genereren.
  • Avoiding keyword stuffing: Hoewel het belangrijk is om alt tekst te optimaliseren voor SEO, is het ook belangrijk om het niet te overdrijven. Het is niet de bedoeling om onnatuurlijk veel zoekwoorden in de alt tekst te proppen. Houd de alt tekst beknopt, relevant en informatief.