Canonical

Canonical is een term die wordt gebruikt in zoekmachineoptimalisatie (SEO) om de voorkeursversie van een webpagina aan te geven. Het heeft betrekking op het probleem van duplicatie van inhoud op verschillende URL’s, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de zoekresultaten en de gebruikerservaring.

Wat betekent Canonical?

Canonical verwijst naar de “hoofdversie” van een webpagina die als de meest relevante en belangrijke versie wordt beschouwd. Het is de URL die zoekmachines moeten indexeren en weergeven in de zoekresultaten. Door gebruik te maken van de canonical-tag kan de voorkeursversie worden aangegeven aan zoekmachines.

Hoe wordt Canonical gebruikt?

De canonical-tag, ook bekend als rel=”canonical”, wordt gebruikt om zoekmachines te informeren over de voorkeursversie van een pagina. Deze tag wordt toegevoegd aan de HTML-code van de pagina die als de hoofdversie moet worden beschouwd. Het geeft aan dat deze specifieke URL de originele en belangrijkste versie is.

Wanneer zoekmachines de canonical-tag tegenkomen, begrijpen ze dat de inhoud van de pagina mogelijk ook op andere URL’s kan voorkomen, maar dat de aangegeven URL de voorkeursversie is om te indexeren en weer te geven in de zoekresultaten. Dit helpt duplicatieproblemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de juiste pagina wordt getoond aan gebruikers.

Waarom is Canonical belangrijk voor SEO?

Canonical is belangrijk voor SEO om verschillende redenen:

1. Voorkomen van duplicate content: Door de canonical-tag te gebruiken, kunnen duplicatieproblemen worden voorkomen. Zoekmachines begrijpen welke versie van de pagina ze moeten indexeren en tonen in de zoekresultaten, waardoor het risico op straffen voor duplicate content wordt verminderd.

2. Consolideren van autoriteit en rankings: Wanneer er meerdere versies van een pagina bestaan, kan de autoriteit en rangschikking van de pagina worden verdeeld over de verschillende URL’s. Door een voorkeursversie aan te geven met de canonical-tag, kan de autoriteit worden geconsolideerd, wat kan bijdragen aan een betere positie in zoekresultaten.

3. Verbetering van de gebruikerservaring: Door de juiste pagina aan gebruikers te tonen, helpt Canonical bij het bieden van een consistente en relevante gebruikerservaring. Dit verhoogt de betrokkenheid van gebruikers en vermindert het bouncepercentage, wat gunstig is voor SEO.