HTTP status codes

HTTP statuscodes zijn belangrijke communicatiemiddelen tussen een webserver en een webbrowser. Ze geven aan welke status een webpagina heeft en hoe deze wordt behandeld. Als SEO-specialist is het essentieel om deze statuscodes te begrijpen en te optimaliseren, omdat ze invloed kunnen hebben op de indexering en rangschikking van je website in zoekmachines. De belangrijkste status codes voor SEO zijn:

200: OK

De HTTP-statuscode 200 betekent dat de webpagina succesvol is geladen en dat er geen problemen zijn. Dit is de gewenste statuscode die je wilt zien. Het geeft aan dat de pagina correct is opgevraagd en wordt weergegeven aan gebruikers en zoekmachines. Zorg ervoor dat je website correct is geconfigureerd om deze statuscode terug te geven.

301: Permanente omleiding

De statuscode 301 wordt gebruikt om aan te geven dat een webpagina permanent is verhuisd naar een andere URL. Dit wordt vaak gebruikt wanneer je een oude pagina vervangt door een nieuwe en je wilt dat zoekmachines de ranking en linkwaarde van de oude pagina doorsturen naar de nieuwe. Het is belangrijk om een 301-omleiding correct in te stellen om zoekmachines op de hoogte te stellen van de permanente verhuizing.

404: Pagina niet gevonden

De 404-statuscode wordt weergegeven wanneer een webpagina niet kan worden gevonden. Dit kan gebeuren wanneer een URL niet langer bestaat, is verwijderd of verkeerd is getypt. Het is belangrijk om 404-fouten te vermijden, omdat ze een negatieve impact kunnen hebben op de gebruikerservaring en de indexering van je website. Streef ernaar om gebruikers om te leiden naar relevante pagina’s of aangepaste 404-pagina’s aan te bieden met nuttige informatie en navigatie-opties.

302: Tijdelijke omleiding

De 302-statuscode geeft aan dat een webpagina tijdelijk is verhuisd naar een andere URL. Dit kan handig zijn wanneer je een tijdelijke omleiding wilt maken, bijvoorbeeld tijdens website-onderhoud. Let op: zoekmachines kunnen de ranking en linkwaarde van de originele URL niet doorsturen naar de nieuwe URL bij een 302-omleiding. Als je een permanente verhuizing plant, gebruik dan de 301-omleiding in plaats van de 302.

503: Service niet beschikbaar

De 503-statuscode geeft aan dat de webserver tijdelijk niet beschikbaar is. Dit kan gebeuren tijdens serveronderhoud of wanneer de server overbelast is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze statuscode slechts tijdelijk wordt weergegeven en dat zoekmachines weten dat ze later terug moeten komen om de pagina te crawlen. Zorg ervoor dat je een aangepaste 503-pagina hebt met een duidelijke uitleg over de situatie en wanneer de service weer beschikbaar zal zijn.

Kennisbank