Robots.txt

De robots.txt is een tekstbestand dat je kunt plaatsen op de root van je website om zoekmachines te vertellen welke delen van je website ze wel of niet mogen crawlen. Het is als een bewaker die de toegang tot bepaalde gebieden van je website controleert. Met derobots.txt kun je zoekmachines effectief sturen en bepalen welke pagina’s wel of niet zichtbaar zijn in de zoekresultaten.

Waarom is een robots.txt belangrijk voor SEO?

Robots.txt is een krachtig hulpmiddel om de zichtbaarheid van je website in zoekmachines te beheren en je SEO-prestaties te optimaliseren. Door bepaalde delen van je website te blokkeren voor zoekmachines, kun je duplicaat content voorkomen en het crawl-budget van zoekmachines efficiënter gebruiken. Het helpt om onnodige pagina’s uit de zoekresultaten te houden en de focus te leggen op de belangrijkste pagina’s van je website.

Hoe Werkt Robots.txt?

Robots.txt werkt door instructies te geven aan zoekmachines in een eenvoudige syntaxis. Je kunt specifieke User-agents (zoals Googlebot, Bingbot, etc.) toegang geven of blokkeren tot bepaalde delen van je website. Bijvoorbeeld, als je wilt dat zoekmachines geen toegang hebben tot een map genaamd “/vertrouwelijk”, voeg je de volgende regel toe aan je Robots.txt-bestand:

User-agent: *
Disallow: /vertrouwelijk/

Dit vertelt zoekmachines om het URL-path “/vertrouwelijk/” niet te doorzoeken en te indexeren.

Belangrijke overwegingen bij het Gebruik van de robots.txt

Het is essentieel om voorzichtig te zijn bij het gebruik van robots.txt om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke pagina’s blokkeert die je wilt laten indexeren. Ook het maken van creatieve uitsluiting, kan er op lange termijn voor zorgen dat je pagina’s gaat uitsluiten, die je niet wilt. Verder moet je rekening houden dat bij het uitsluiten van een pagina in de robots.txt, dat er geen interne linkjes worden gevolgd. Dit kan leiden tot orphan pages bij bijvoorbeeld het uitsluiten van categoriepagina’s. Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle zoekmachines tobots.txt naleven, dus het is geen garantie dat je pagina’s niet worden geïndexeerd.

Kennisbank