Duplicate content verwijst naar identieke of bijna identieke inhoud die op meerdere URL’s of webpagina’s wordt weergegeven. Dit kan voorkomen binnen dezelfde website of tussen verschillende websites. Het kan zijn dat dezelfde inhoud op meerdere pagina’s wordt gekopieerd en geplakt, of dat de inhoud automatisch wordt gegenereerd, bijvoorbeeld door paginavariabelen of URL-parameters. Duplicate content kan ook voorkomen als gevolg van technische fouten, zoals het ontbreken van redirects of het gebruik van verkeerd geconfigureerde CMS-instellingen.
Waarom is Duplicate Content Relevant voor SEO?
Duplicate content kan negatieve gevolgen hebben voor de SEO-prestaties van je website. Zoekmachines zoals Google streven ernaar om gebruikers de meest relevante en waardevolle zoekresultaten te tonen. Wanneer er meerdere pagina’s met dezelfde of bijna identieke inhoud zijn, kan dit leiden tot verwarring bij zoekmachines en kunnen ze moeite hebben om te bepalen welke versie van de pagina de meest relevante is om te tonen aan gebruikers. Dit kan resulteren in lage rankings, verminderde zichtbaarheid in zoekresultaten en uiteindelijk een negatieve invloed hebben op het organische verkeer naar je website.
Hoe Vermijd je Duplicate Content?
Het vermijden van duplicate content is van groot belang om de SEO-prestaties van je website te optimaliseren. Hier zijn enkele nuttige tips om duplicate content te vermijden:
– Creëer Unieke en Originele Content: Zorg ervoor dat elke pagina op je website unieke en originele content bevat. Vermijd het kopiëren en plakken van inhoud van andere websites of van andere pagina’s op je eigen website.
– Gebruik Canonical Tags: Canonical tags zijn HTML-tags die je kunt toevoegen aan de head-sectie van een webpagina om aan te geven welke versie van de pagina de voorkeursversie is en welke versies als duplicaten moeten worden beschouwd. Dit helpt zoekmachines om de juiste versie van de pagina te identificeren en te indexeren.
– Gebruik 301 Redirects: Als je meerdere URL’s hebt die naar dezelfde inhoud verwijzen, zorg er dan voor dat je ze doorstuurt met een 301 redirect naar de voorkeursversie van de pagina. Dit helpt zoekmachines om de juiste URL te identificeren en te indexeren.
Kennisbank
- 301 HTTP status code
- 404 HTTP status code
- A/B testen
- Alt tekst
- Alt-tag
- Anchor tekst
- Backlinks
- Bereik
- Black hat SEO
- Bouncerate
- Breadcrumbs
- Broken link
- Canonical
- Clickbait
- Conversie
- Core web vitals
- Crawlen
- CTR
- Cumulative layout shift (CLS)
- Customer journey
- Dofollow link
- Domein autoriteit
- Doorway page
- Dropshipping
- Duplicate content
- Dwell time
- First Input Delay (FID)
- Googlebot
- H1 tag
- Headings
- Hreflang tag
- HTTP Header
- HTTP status codes
- Interne linkbuilding
- Interne links
- JSON-LD
- Keyword density
- Keyword stuffing
- Landingspagina
- Largest contentful paint (LCP)
- Linkbuilding
- Linkjuice
- Local Pack
- Long tail zoekwoorden
- Meta data
- Meta description
- Meta titel
- No-index
- Nofollow link
- Organische verkeer
- Orphan page
- Outbound link
- Rank tracker
- Rankingsfactoren
- Redirect
- Rich snippets
- Robots.txt
- Schema markup
- Search console
- SERP
- Short tail zoekwoorden
- Sitemap
- Spider
- SSL-certificaat
- Structured data
- Structured data FAQ
- Tone of voice
- URL parameters
- Voice search
- White hat SEO
- x-default hreflang tag
- Zoekmachine
- Zoekvolume
- Zoekwoord dichtheid
- Zoekwoord positie
- Zoekwoordonderzoek