JSON-LD

JSON-LD, voluit JSON Linked Data, is een formaat voor het structureren en markeren van gegevens op het web. Het is gebaseerd op JSON (JavaScript Object Notation), een lichtgewicht gegevensuitwisselingsformaat dat veel wordt gebruikt in webtoepassingen. JSON-LD voegt echter contextuele informatie toe aan JSON-gegevens, waardoor het mogelijk is om semantische betekenis te geven aan de gegevens.

Hoe wordt JSON-LD gebruikt voor SEO?

JSON-LD wordt gebruikt voor SEO om gestructureerde gegevens toe te voegen aan een webpagina. Deze gestructureerde gegevens helpen zoekmachines om de inhoud en context van een webpagina beter te begrijpen. Door gebruik te maken van specifieke gestructureerde gegevensmarkeringen in JSON-LD-formaat, kunnen website-eigenaren zoekmachines voorzien van aanvullende informatie over de pagina, zoals de naam van het artikel, de auteur, de datum, beoordelingen, evenementen, productdetails en meer.

Het belangrijkste doel van het gebruik van JSON-LD voor SEO is het verbeteren van de zichtbaarheid en presentatie van de pagina in zoekresultaten. Door gestructureerde gegevens toe te voegen, kunnen zoekmachines de informatie op een webpagina beter begrijpen en mogelijk gebruiken voor rijke zoekresultaten, zoals rich snippets, knowledge panels, carrousels en andere speciale zoekresultaten.

Waarom is JSON-LD belangrijk voor SEO?

JSON-LD is belangrijk voor SEO om verschillende redenen:

• Betere indexering: Door gestructureerde gegevens toe te voegen met behulp van JSON-LD, kunnen zoekmachines de inhoud van een pagina beter begrijpen en indexeren. Dit kan resulteren in een betere zichtbaarheid en vindbaarheid van de pagina in zoekresultaten.
  • Rijke zoekresultaten: Het gebruik van JSON-LD kan resulteren in rijke zoekresultaten die meer informatie tonen dan alleen de paginatitel en metabeschrijving. Dit kan leiden tot een hogere klikfrequentie en een betere gebruikerservaring, omdat zoekers meer relevante informatie kunnen zien voordat ze op een resultaat klikken.
  • Verbeterde SERP-posities: Het toevoegen van gestructureerde gegevens met JSON-LD kan zoekmachines helpen om de relevantie en kwaliteit van een pagina beter te begrijpen. Dit kan bijdragen aan een betere rangschikking in zoekresultaten en hogere posities in SERP’s (Search Engine Result Pages).
  • Verrijkte presentatie: JSON-LD stelt website-eigenaren in staat om specifieke gegevens zoals beoordelingen, prijzen, openingstijden, evenementdetails en meer te markeren. Dit kan leiden tot een verrijkte presentatie van de pagina in zoekresultaten en meer zichtbaarheid voor relevante informatie.