Cumulative layout shift (CLS)

Cumulative Layout Shift (CLS) is een metrische maatstaf die de visuele stabiliteit van een webpagina meet. Het verwijst naar de mate waarin de inhoud van een pagina onverwacht verschuift tijdens het laden en interactie met de gebruiker. CLS wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1, waarbij 0 aangeeft dat er geen verschuivingen zijn en 1 aangeeft dat er grote, onverwachte verschuivingen optreden.

Hoe wordt CLS gebruikt voor SEO?

CLS wordt gebruikt als een van de Core Web Vitals, een set van webprestatie-indicatoren die door Google worden gebruikt om de gebruikerservaring op websites te meten. Google beschouwt CLS als een belangrijke factor voor een goede gebruikerservaring, omdat plotselinge verschuivingen in de lay-out kunnen leiden tot frustratie en onbedoelde klikken door gebruikers.

CLS wordt gemeten aan de hand van verschillende factoren, zoals het laden van afbeeldingen en video’s zonder vaste afmetingen, het toevoegen van inhoud bovenaan een pagina na het laden, en andere elementen die de lay-out kunnen verstoren. Een lage CLS-score geeft aan dat de inhoud stabiel en voorspelbaar wordt weergegeven, wat resulteert in een betere gebruikerservaring.

Waarom is CLS belangrijk voor SEO?

CLS is belangrijk voor SEO om de volgende redenen:

• Gebruikerservaring: Een goede gebruikerservaring is een prioriteit voor zoekmachines, omdat dit de tevredenheid van gebruikers beïnvloedt. Door ervoor te zorgen dat de lay-out van een webpagina stabiel blijft en geen onverwachte verschuivingen veroorzaakt, kunnen website-eigenaren de gebruikerservaring verbeteren.
  • Rangschikking in zoekmachines: Google heeft aangekondigd dat Core Web Vitals, waaronder CLS, een rol zullen spelen bij het bepalen van de rangschikking in zoekresultaten. Websites met een goede CLS-score hebben dus een voordeel ten opzichte van websites met een slechte score, wat kan leiden tot een hogere positie in zoekmachines.
  • Lagere bouncepercentage: Onverwachte lay-outverschuivingen kunnen bezoekers frustreren en ervoor zorgen dat ze de website vroegtijdig verlaten. Door CLS te minimaliseren, kunnen website-eigenaren het bouncepercentage verlagen en bezoekers langer op de site houden, wat op zijn beurt een positief effect kan hebben op SEO.

Al met al is Cumulative Layout Shift (CLS) een belangrijke metriek voor SEO, omdat het de visuele stabiliteit van een webpagina meet en een directe invloed heeft op de gebruikerservaring. Het minimaliseren van onverwachte verschuivingen en het zorgen voor een stabiele lay-out kan bijdragen aan een betere rangschikking in zoekmachines en een positieve gebruikerservaring. Het is daarom essentieel voor website-eigenaren om aandacht te besteden aan CLS en proactieve maatregelen te nemen om onverwachte verschuivingen te minimaliseren.

Door aandacht te besteden aan Cumulative Layout Shift (CLS) en proactieve maatregelen te nemen om de visuele stabiliteit van uw webpagina’s te waarborgen, kunt u niet alleen bijdragen aan een betere gebruikerservaring, maar ook de SEO-prestaties van uw website verbeteren.