Structured data FAQ

Een FAQ, afkorting voor Frequently Asked Questions (Veelgestelde Vragen), is een sectie op een website die antwoorden biedt op veelvoorkomende vragen van gebruikers. In het kader van zoekmachineoptimalisatie (SEO) wordt een FAQ gebruikt om waardevolle informatie te verstrekken aan gebruikers en om de zichtbaarheid van een website in zoekmachines te verbeteren.

Hoe wordt een FAQ gebruikt?

Een FAQ-sectie bestaat meestal uit een lijst met vragen en de bijbehorende antwoorden. De vragen zijn vaak gerelateerd aan producten, diensten, procedures, beleid of andere relevante onderwerpen die relevant zijn voor de doelgroep van de website.

Een effectieve FAQ wordt samengesteld op basis van echte vragen en feedback van gebruikers, marktonderzoek en kennis van de branche. De antwoorden moeten beknopt, duidelijk en relevant zijn, en waar mogelijk ondersteund worden met links naar meer gedetailleerde informatie op de website.

Waarom is een FAQ belangrijk voor SEO?

Een FAQ-sectie is belangrijk voor SEO om de volgende redenen:

  1. Verbetering van de gebruikerservaring: Door antwoorden te bieden op veelgestelde vragen, helpt een FAQ-sectie gebruikers om snel en gemakkelijk de informatie te vinden die ze nodig hebben. Dit verbetert de gebruikerservaring en verhoogt de kans dat gebruikers langer op de website blijven en meer interactie hebben.
  2. Verhoging van de relevantie: Door antwoorden te bieden op specifieke vragen die gebruikers hebben, kan een FAQ-sectie de relevantie van een website vergroten. Dit kan resulteren in betere rankings in zoekmachines, omdat zoekmachines waarde hechten aan websites die voldoen aan de informatiebehoefte van gebruikers.
  3. Genereren van long-tail zoekverkeer: Veelgestelde vragen zijn vaak geformuleerd als long-tail zoekopdrachten, wat betekent dat ze specifieker en gedetailleerder zijn. Door deze vragen te beantwoorden, kan een website relevant verkeer aantrekken van gebruikers die op zoek zijn naar specifieke informatie.
  4. Verhoogde zichtbaarheid in featured snippets: Goed gestructureerde FAQ’s kunnen de kans vergroten dat de inhoud wordt weergegeven in featured snippets, ook wel bekend als de ‘positie zero’ in de zoekresultaten. Dit kan leiden tot meer zichtbaarheid en klikken naar de website.

Het is belangrijk om een FAQ-sectie regelmatig bij te werken en aan te vullen met nieuwe vragen en antwoorden. Daarnaast kan het gebruik van gestructureerde gegevens, zoals schema.org markup, helpen zoekmachines te begrijpen dat de inhoud een FAQ-sectie is, wat de kans vergroot op een betere weergave in Google.

Kennisbank