301 HTTP status code

Een 301-omleiding is een permanente omleiding van de ene URL naar een andere. Het is een HTTP-statuscode die aan zoekmachines en webbrowsers wordt doorgegeven om aan te geven dat de oorspronkelijke URL permanent is verplaatst naar een nieuwe locatie. Deze omleiding zorgt ervoor dat gebruikers automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL, zonder dat ze handmatig een nieuwe link hoeven te volgen.

Hoe worden 301-omleidingen gebruikt?

301-omleidingen worden gebruikt wanneer er wijzigingen worden aangebracht in de URL-structuur van een website, zoals het veranderen van de domeinnaam, het herschrijven van URL’s of het verplaatsen van pagina’s naar nieuwe URL’s. Wanneer een 301-omleiding correct wordt geïmplementeerd, zal een zoekmachine de rankingssignalen en de waarde van de oorspronkelijke URL overdragen naar de nieuwe URL.

Om een 301-omleiding te implementeren, moet de webserver zo geconfigureerd worden dat het een HTTP-statuscode 301 terugstuurt naar de browser of zoekmachine wanneer er een verzoek wordt gedaan naar de oude URL. Dit kan worden bereikt door het bewerken van het .htaccess-bestand of door gebruik te maken van server-side scripts of CMS-plugins die omleidingen beheren.

Waarom zijn 301-omleidingen belangrijk voor SEO?

301-omleidingen zijn belangrijk voor SEO om verschillende redenen: