De Hreflang tag is een HTML-element dat wordt gebruikt om aan zoekmachines aan te geven in welke taal en/of regio de content op een webpagina is bedoeld. Met andere woorden, het vertelt zoekmachines welke versie van je website moet worden weergegeven aan gebruikers op basis van hun locatie en taalvoorkeur. Dit is vooral van groot belang wanneer je website meerdere taalversies of regionale varianten heeft. De Hreflang tag is een code die wordt toegevoegd aan de HTML-headsectie van een webpagina en wordt vaak gebruikt in combinatie met de rel=”alternate” tag, die verwijst naar de alternatieve versies van een pagina.
Ter voorbeeld:
In dit voorbeeld zijn er drie versies van de website: een Nederlandse versie, een Engelse versie en een Duitse versie. De Hreflang tag wordt toegevoegd aan de head-sectie van elke pagina en geeft aan welke taalversie van de pagina relevant is voor welke taal- of regio-optie. De hreflang attributen geven de taalcodes aan, zoals “nl” voor Nederlands, “en” voor Engels en “de” voor Duits, en de href attributen verwijzen naar de URL’s van de respectievelijke taalversies van de pagina’s. Hierdoor kunnen zoekmachines de juiste versie van de pagina weergeven aan gebruikers op basis van hun taalvoorkeur en locatie. Gebruik voor de verschillende landen en regio’s altijd de juiste ISO-codes.
Hoe wordt de Hreflang tag gebruikt?
De Hreflang tag wordt gebruikt om zoekmachines te helpen begrijpen welke taal- of regionale versie van een pagina relevant is voor gebruikers in verschillende landen of regio’s. Hierdoor kunnen zoekmachines de juiste versie van je pagina weergeven aan de juiste doelgroep in de zoekresultaten. Bijvoorbeeld, als je een website hebt met zowel een Nederlandse als een Engelse versie, kun je de Hreflang tag gebruiken om aan te geven welke versie moet worden weergegeven aan gebruikers die Nederlands of Engels spreken, afhankelijk van hun locatie. Dit zorgt voor een betere gebruikerservaring, omdat gebruikers direct de content krijgen die voor hen relevant is, zonder dat ze hoeven te zoeken naar de juiste taal- of regio-optie.
Waarom is de Hreflang tag belangrijk voor SEO?
De Hreflang tag is van groot belang voor SEO, omdat het helpt om de juiste content aan de juiste gebruikers te tonen, wat resulteert in een betere gebruikerservaring en hogere betrokkenheid op je website. Dit kan leiden tot hogere rankings in zoekmachines, meer organisch verkeer en uiteindelijk meer conversies. Bovendien helpt de Hreflang tag om dubbele content issues te voorkomen. Zonder de Hreflang tag kan het voorkomen dat zoekmachines de verschillende taal- of regionale versies van je pagina’s als duplicaat content beschouwen, wat kan leiden tot lagere rankings en een verminderde online zichtbaarheid. Met de Hreflang tag geef je echter duidelijk aan welke versies van je pagina’s uniek zijn voor bepaalde taal- of regio-opties.
Kennisbank
- 301 HTTP status code
- 404 HTTP status code
- A/B testen
- Alt tekst
- Alt-tag
- Anchor tekst
- Backlinks
- Bereik
- Black hat SEO
- Bouncerate
- Breadcrumbs
- Broken link
- Canonical
- Clickbait
- Conversie
- Core web vitals
- Crawlen
- CTR
- Cumulative layout shift (CLS)
- Customer journey
- Dofollow link
- Domein autoriteit
- Doorway page
- Dropshipping
- Duplicate content
- Dwell time
- First Input Delay (FID)
- Googlebot
- H1 tag
- Headings
- Hreflang tag
- HTTP Header
- HTTP status codes
- Interne linkbuilding
- Interne links
- JSON-LD
- Keyword density
- Keyword stuffing
- Landingspagina
- Largest contentful paint (LCP)
- Linkbuilding
- Linkjuice
- Local Pack
- Long tail zoekwoorden
- Meta data
- Meta description
- Meta titel
- No-index
- Nofollow link
- Organische verkeer
- Orphan page
- Outbound link
- Rank tracker
- Rankingsfactoren
- Redirect
- Rich snippets
- Robots.txt
- Schema markup
- Search console
- SERP
- Short tail zoekwoorden
- Sitemap
- Spider
- SSL-certificaat
- Structured data
- Structured data FAQ
- Tone of voice
- URL parameters
- Voice search
- White hat SEO
- x-default hreflang tag
- Zoekmachine
- Zoekvolume
- Zoekwoord dichtheid
- Zoekwoord positie
- Zoekwoordonderzoek