HTTP/2 en de invloed op SEO

Dat zoekmachines, met name Google, snelheid belangrijk vinden is geen geheim meer. Projecten als AMP en PWA (Progressive Web Apps) zijn in het leven groepen om de gebruiker een ultra snelle ervaring te laten beleven. Vorige maand woonde ik een presentatie bij op Friends of Search 2017, waarbij nogmaals het belang van snelheid werd onderstreept (geen verrassing):

HTTP2 - Bouncepercentages per snelheid

Kortom: hoe langer het duurt voor een bepaalde pagina op je website is geladen, hoe harder de bezoeker afhaakt. Een bouncende bezoeker is weg van je website en komt aannemelijk niet snel meer terug.

Een term die steeds vaker de revue passeert is HTTP/2 (niet te verwarren met HTTPS). In dit blogbericht leg ik uit wat HTTP/2 inhoudt en welke invloed echt kan hebben op je website of webshop in SEO opzicht.

Wat is HTTP/2?

HTTPS/2 is de geupdate versie van HTTP, welke gebaseerd is op Google’s SPDY protocol. Dit protocol is ontwikkeld om verbetering aan te brengen in snelheid, efficiency en veiligheid.

Wat is HTTP en SPDY?

Om bovenstaande uitleg wat beter te begrijpen, is het goed om in te zoomen wat http zelf is en wat SPDY inhoudt. HTTP (Hypertext Transfer Protocol) is simpel gezegd het protocol / communicatie voor het afhandelen van aanvragen tussen de browser (bijvoorbeeld Google Chrome of Firefox) en de server. Het is een techniek om bijvoorbeeld een pagina, die door de server wordt gepubliceerd op het internet, te ontvangen via een browser als Google Chrome. Dit is waarom je in je browser altijd HTTP (hopelijk al HTTPS) ziet in de URL van de website.

SPDY is een door Google ontwikkelde aanvulling op het HTTP-protocol. SPDY, wat je uitspreek als speedy, is als het ware een verpakking om het HTTP-protocol heen, welke HTTP-gegevens als het ware geoptimaliseerd doorstuurt. Het is dus geen vervanging, maar een aanvulling op het ptorocol. Dit doet het middels multiplexing, priorisering van verzoeken en comprimeren van HTTP-headers. Hier kom ik later in dit blogbericht op terug.

Wat verandert er met HTTP/2?

HTTP stamt uit de tijd dat webpagina’s (of zelf hele websites) bestonden uit relatief eenvoudige codes en elementen. Tegenwoordig bevat een gemiddelde pagina ruim honderden elementen, waardoor grootte toe is genomen. Pagina’s worden zwaarder en behoeven nieuwe technieken om sneller en efficiënter te kunnen laden.

Zoals eerder vermeld is HTTP/2 gebaseerd op het SPDY-protocol van Google. Dezer twee protocollen hebben raakvlakken, waarbij gezegd moet worden dan SPDY al heeft veel concepten heeft bewezen die in HTTP/2 ook worde gebruikt. De belangrijkste verbeteringen opgesomd en beknopt beschreven:

  1. Multiplexing

Met HTTP kan slechts één verzoek tegelijk worden verwerkt. Simpel gezegd wordt er een wachtrij gecreëerd, waarbij ieder verzoek moet wachten tot zijn voorgangen voltooid is. Hier zijn ook meerdere TCP-verbindingen voor nodig. HTTP/2 kan door middel van de multiplexing-techniek meerdere verzoeken tegelijk verwerken op de zelfde TCP-verbinding. HTTP/2 maakt het dus mogelijk om elementen als tekst, afbeeldingen en stylesheets tegelijkertijd en door elkaar heen te verzenden.

HTTP2 - Multiplexing

  1. Één verbinding nodig

Aanvullend op bovenstaande afbeelding is het feit dat HTTP/2 slechts één connectie nodig heeft om een website te laden. Deze verbinding duurt zolang de website open is. Hierdoor wordt het aantal ‘omwegen’, zoals in de afbeelding te zien is, fors gereduceerd.

  1. Priorisering van verzoeken

Als aanvulling op multiplexing, kan HTTP/2 prioriteit stellen aan bepaalde elementen als HTML, afbeeldingen en stylesheets. Het is frustrerend voor een gebruiker om lang te moeten wachten op bepaalde cruciale elementen op een pagina. Waneer ik een nieuwsbericht open, wil ik graag dat de tekst als eerste wordt geladen, zonder dat ik eerst moet wachten tot een bepaalde aanvullende afbeeldingen zijn geladen. HTTP/2 weet dit en stelt hier de juiste prioriteit aan.

  1. Comprimeren van header-gedeeltes

Zoals de naam al aangeeft, is comprimeren het verkleinen van bepaalde ‘paketten’. Headers (gedeelte in de broncode) bevatten gegevens als content-type, een status-code en andere parameters. Deze worden in een soort pakket verstuurd. HTTP/2 verkleind deze gegevens, zodat er meer van deze gegevens ‘verpakt’ kunnen worden voor verzending.

  1. Server push

Deze feature van HTTP/2 maakt het servers mogelijk om proactief content te pushen naar bezoekers, zonder dat deze bezoekers het hebben aangevraagd. Voorbeeld: de server kan het logo van je website naar de browser pushen vóórdat de browser zelf doorheeft dat dit logo eigenlijk nodig is. Hierdoor kan de browser de pagina’s veel sneller laden en laten zien aan de bezoeker.

  1. Binary

Binary is in feite de native taal van een computer. HTTP/2 verzend data in binary-formaat, zodat de computer dit niet stap voor stap hoeft te vertalen. Veel efficiënter dus.

HTTP/2 en HTTPS

Hoewel HTTP/2 zowel beveiligde als onbeveiligde verbindingen ondersteunt, doen niet alle browsers dit. Zo ondersteunen Google Chrome en Mozilla Firefox enkel HTTP/2 met HTTPS verbindingen. HTTPS is over het algemeen wat trager, omdat er simpelweg een handeling meer nodig is voor de communicatie tussen server en browser. Wanneer een website dus geen HTTPS heeft, zal deze niet van de voordelen van HTTP/2 ondervinden.

Wie gebruikt HTTP/2 al?

Het HTTP/2 protocol wordt al ondersteunt door de meeste browsers: Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Microsoft Edge etc. Bijna 80% van alle browsers ondersteunt HTTP/2.

HTTP/2 is nog niet het standaard protocol, maar er is maand op maand wel een stijging in gebruik, blijkt uit onderzoek van W3techs. Op basis van een ranking zijn de volgende cijfers bekend (maart 2017), waarbij gemiddeld 12,6% gebruik maakt van HTTP/2:

HTTP2 - wie gebruikt het al

Welke invloed heeft HTTP/2 op SEO?

Eindelijk aangekomen op het antwoord van de vraag die in de titel al getriggerd werd. Heeft HTTP/2 invloed op mijn SEO?

Google geeft zelf aan dat het geen invloed heeft op het crawlen van de Google-bot, die uiteindelijk crawlt om rankings te bepalen. De URL verandert niet, enkel het protocol. Ook hoeven er additioneel geen handelingen als redirects, link-veranderingen, markups of andere zaken in Search Console doorgevoerd te worden.

HTTP/2 draait om snelheid, snelheid en nog eens snelheid. In het licht hiervan heeft het indirecte invloed op SEO als je het mij vraagt. Snelheid zorgt voor een betere user experience , lagere bouncepercentages,  verlaging van dwell-time etc. Kortom: allemaal statistieken waarvan we weten dat Google deze belangrijk vindt in het licht van de gebruiker.

‘HTTP/2 staat voor snelheid. Snelle websites maakt bezoekers blij. Blije bezoekers zijn een ambassadeur van uw website’ – John Mueller

HTTP2 - Fast websites

Moet ik overstappen naar HTTP/2?

Deze vraag beantwoord ik vooralsnog met nee. Het is nog geen must voor SEO in de zin van een ranking signaal. Naar verwachting wordt (in hoeverre dit al niet is) HTTPS dat wel, wat voor de veiligheid van de gebruiker staat. Deze verbinding wordt in SEO opzicht wél geadviseerd.

Prioriteit ligt in 2017 ook enorm op snelheid, waarbij HTTP/2 dus wel een rol speelt. Snelheid is een ranking factor voor Google, dus is echt interessant om te zien of HTTP/2 uiteindelijk ook een (marginale) ranking factor gaat zijn zoals HTTPS dat ook is geworden.

Vragen over HTTP/2 en het effect op je SEO-strategie. Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze specialisten.

Bronnen: HTTP/2 plaatje – © thehackernews.com

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

  • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine optimalisatie
  • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
  • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
  • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

zoekmachine optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?