SEO Trends 2022

Leestijd: 7 minuten

Zoals je van ons gewend bent, voorspellen we ieder jaar weer de SEO-ontwikkeling voor het komende jaar. Vandaar dat je in deze blog de SEO Trends van 2022 vindt, volgens onze SEO-specialisten.

Good to know: vorige maand gaf ik al een webinar over de toekomst van SEO, welke hieronder is terug te zien. Veel van de voorspellingen in deze webinar zullen ook in deze blog terugkeren.

Vorig jaar gaven we maar liefst 14 voorspellingen voor de trends van 2021. Dit jaar doen we dat anders: we geven onze visie voor 2022 in compacte hoofdclusters. We willen schetsen waar Google naartoe verandert en welke (van de honderden) updates die Google doorvoert) belangrijk zijn en het zoeklandschap zullen veranderen.

Zoals elk jaar blijven we ook benadrukken dat voorspelde trends niet op zichzelf staand het succes zijn voor SEO. Ook nu willen we weer meegeven om de basis van SEO niet uit het oog te verliezen. Want… zonder de basis geen fundament.

MUM – Multitask Unified Model

Zoals in de inleiding al aangegeven, voert Google jaarlijks een enorme bak aan updates uit. Sterker nog:

“In 2020, we ran over 600,000 experiments that resulted in more than 4,500 improvements to Search.”
Google

Jep, dit lees je goed. En als je kunt rekenen, dan weet je nu dat Google meer dan 1.500 tests per dag uitvoert om de zoekresultaten te verbeteren. Onmogelijk om hier als SEO-specialist allemaal op in te spelen. Besides that: niet elke update is even belangrijk. Sterker nog, vaak lezen we dat we na een belangrijke Core Algoritme Update niets kunnen doen, behalve (weer) de Quality Guidelines van Google volgen… Right.

Er is echter één algoritme update in 2021 uitgerold welke het zoeklandschap richting de toekomst drastisch zal veranderen: MUM, ofwel Multitask Unified Model.

Dit AI-gedreven model heeft Google ontwikkeld om met complexe zoekvragen om te kunnen gaan. MUM is zelfs 1.000 keer krachtiger dan BERT. Beter gezegd kan Google taal veel beter interpreteren en gebruiken om Search beter te maken. En om haar doelen waar te maken:

 1. De meest relevante en betrouwbare informatie leveren
 2. De toegang tot informatie maximaliseren
 3. Informatie op de meest bruikbare manier weergeven
  Google

Stel, ik heb deze complexe vraag:

Vorig jaar heb ik Mount Adams beklommen, maar nu wil ik komende herfst ook Mount Fuji beklimmen. Hoe bereid ik me voor?

MUM knoopt het volgende aan elkaar op basis van AI:

 • MUM weet dat Mount Fuji en Mount Adams beide gebergten zijn
 • MUM kan ook de link leggen tussen ‘beklimmen’ en ‘voorbereiden’
 • MUM weet zelfs dat de herfst in Japan het regenseizoen is, waardoor Google je ook een waterdichte jas zal adviseren
 • Of Google gaat diepere content tonen over hoe je moet trainen.

Waar je voorheen misschien 8 of meer zoekopdrachten over deed, tracht Google nu om deze vraag in één keer te beantwoorden.

Dan zijn er nog een aantal belangrijke subtopics die belangrijk zijn om te behandelen, omdat deze het zoeklandschap drastisch veranderen.

MUM is multimodaal

Wellicht niet iets wat we ons nu al kunnen voorstellen, maar het geeft wel de kracht van MUM weer. Aan de hand van AI kan informatie uit andere typen content begrijpen, zoals afbeeldingen:

 • Afbeeldingen (een foto van de schoen)
 • Context (de vraag of deze te gebruiken zijn om Mount Fuji te beklimmen) koppelen

En Google (MUM) geeft je het antwoord waar je naar op zoek bent.

MUM doorbreekt taalbarrières

Om in het voorbeeld van Mount Fuji te blijven. Wellicht heeft een lokale Japanse gids betere up to date content dan een Nederlandse reis-blogger die 3 jaar geleden de berg heeft beklommen. MUM kan deze informatie razensnel transformeren zodat deze informatie in de juiste taal gepresenteerd kan worden.

MUM zal de SERPS veranderen

Het model zal ervoor zorgen dat we (weer) andere zoekresultatenpagina’s gaan zien dan we al gewend waren. Bekende functies als ‘People Also Ask’ en ‘Gerelateerde zoekopdrachten’ zullen een stuk intuïtiever en uitgebreider worden.

Laten we zeggen dat je erover nadenkt om een nieuwe hobby op te pakken of je woonkamer opnieuw in te richten. Je besluit om acrylverf op te zoeken. Als je het trefwoord ‘acryl schilderen’ typt om te zoeken, laat Google MUM je de antwoorden zien op wat mensen vaak vragen met behulp van hun ‘Things to Know’-functie.

Dit ziet er naar uit dat dit een uitgebreide versie is van ‘People Also Ask’. Volgens Google zal MUM in de toekomst gebruikers andere onderwerpen laten zien die verband houden met hun zoekopdracht en die mogelijk interessant zijn voor ze. Dit zal mensen helpen toegang te krijgen tot een breder scala aan inhoud waar ze in de eerste plaats misschien niet aan hadden gedacht. Google stuurt je daarbij ook een richting in met behulp van ’Refine Searches’ en ‘Broaden Searches’:       

MUM breidt de SEO Customer Journey uit

Doordat Google je onderwerpen gaat adviseren waar je wellicht nog niet aan had gedacht, opent dit een nieuwe deur in de SEO Customer Journey. Waar SEO van origine een pull-strategie is, zou jouw content in de toekomst dus ook zichtbaar kunnen worden zonder dat iemand daar bewust op zoekt (push-strategie).

E-A-T principe breidt zich uit

De term E-A-T staat voor Expertise, Authority en Trust. Van origine is E-A-T met name bedoeld voor YMYL (Your Money or Your Life) websites. Dit zijn websites die een directe invloed hebben op het welzijn van de mens (jij), zoals financiële websites of medische websites. Daar is het niet alleen belangrijk WAT er geschreven wordt, maar ook WIE het schrijft. Een medisch expert wordt in het ‘echte leven’ ook meer vertrouwd dan een klein apotheekje op de Spaanse boulevard. Dat principe wil Google met E-A-T ook online doortrekken.

“By the way: E-A-T wordt 135x benoemd in de Quality Guidelines van Google”
Bron

Uiteindelijk verwachten wij dat dit E-A-T principe zich ook door gaat trekken, als dan niet al deels is doorgetrokken, in andere branches en in SEO-facetten.

Dat zien we onder andere ook al met de About This Result-feature. Deze feature geeft aan hoe dit resultaat tot stand is gekomen, maar ook welke bronnen Google daar deels voor raadpleegt. Dit geeft aan dat het ook belangrijk is WIE er over je schrijft.

Wanneer mensen naar je website komen, zoeken ze een oplossing voor hun probleem. Ze zijn op zoek naar een website die kennis heeft én uitstraalt over een bepaald onderwerp. Als iemand een dokter nodig heeft, zullen ze een zorgverlener met basiskennis van het menselijk lichaam niet vertrouwen. Dat geldt ook voor andere onderwerpen, bijvoorbeeld de aanschaf van een dure vakantie of televisie. Deze koop je het liefste bij de echte experts op dit gebied. Alles wat je in een fysiek reisbureau of fysieke winkel kan vragen, zou je online ook moeten uitstralen.

“Laat zien dat jij dé expert / Wikipedia bent op het gebied van jouw product of dienstverlening”

Waar je vroeger (of nu nog steeds) geneigd bent om meer op de money-keywords te focussen, is het aan te raden dit breder te trekken. Dit betekent direct dat er dus ook ingespeeld dient te worden op zoekintenties. Andere typen content kunnen het antwoord geven, en dat kan per zoekopdracht verschillen.

Het is niet alleen van belang dat je je expertise óp je website toont, maar dat je daarbuiten ook wordt gezien als autoriteit. Veel branded-zoekvolume heeft altijd een stapje mee geholpen in de resultaten van Google. Wanneer er veel wordt gezocht op coolblue televisie, zal dit voor Google een indicatie zijn dat het logischer is om Coolblue op het zoekwoord ‘televisie’ ook te tonen.

Dat geldt ook in de vorm van linkbuilding. Het is belangrijk WIE er naar je linkt (en dus over je praat) en dat ook die bronnen aan de E-A-T guidelines voldoen.

Visuele Content neemt prominentere plaats in

Eerder in deze blog bespraken we al dat MUM visuele content beter kan begrijpen. MUM maakt het niet alleen mogelijk om visueel te zoeken

…maar gaat ook meer visuele content tonen in de zoekresultaten.

Deze zoekresultatenpagina wordt getoond op zoekopdrachten die op zoek zijn naar inspiratie, zoals bijvoorbeeld halloween outfit of vakantiebestemmingen ideeën.

Google zou overigens ook Google niet zijn als ze een bestaand model niet zouden jatten. Is that you, Pinterest?

Local SEO is een ongoing thing

Vrijwel jaarlijks wordt Local SEO als trend voorspeld. Uiteraard is het geen trend meer, maar iets wat zich continu doorontwikkeld. Dat is overigens ook bij te houden in onze Google My Business-tijdlijn. Of eigenlijk moeten we vanaf heden Google Business Profile zeggen, sinds de naamverandering.

Ook komend jaar zullen we ongetwijfeld weer een hoop ontwikkelingen zien, die zich vooral zullen doorvertalen in andere zoekresultatenpagina’s.

Onze verwachting is dat er grotere, prominentere Local Packs zullen zijn. Dus dat de term Local 3-pack een Local 4-pack of zelfs Local 5 pack wordt (mét advertentiemogelijkheden).

En zullen de Google Guaranteed resultaten eindelijk naar Nederland komen? En krijgen deze organische feature? Deze gaan uiteraard een grote impact hebben op Local SEO en de positionering daarvan.

Google vs Amazon – Google als een platform

Een vraag die wij als marketeers vaak krijgen, is wanneer Google de beweging maakt om de strijd met Amazon aan te gaan wat betreft product-gerelateerde zoekopdrachten. Die trend is al lang gaande, zien we in de VS. Daar zijn ‘Popular Product-boxes’ al enige tijd zichtbaar.

Inmiddels zien we in de VS ook veel meer indicaties dat Google voor productcatalogussen meerdere features uitrolt binnen de zoekresultaten (bron: Brodie Clark).

Resultaten waar al een indicatie wordt gegeven over de hoeveelheid producten en de prijsrange die daarbij hoort:

Of resultaten waarbij al een soort winkelschap wordt getoond met prijskaartjes ín de zoekresultaten:

Een SERP voor iedereen – Zoekintentieonderzoeken

Doordat we gedurende deze blog veel veranderingen zien in de SERPs (Search Engine Results Pages -> zoekresultatenpagina’s):

 • Lokale intentie? Google gaat SERPS tonen met prominente lokale features
 • Inspiratie nodig? Google gaat Pinterest achtige SERPs tonen met veel visuals
 • Koopintentie? Google gaat platform-achtige SERPs tonen
 • Informatieve intentie? Google gaat snippets of video’s tonen
 • Zoek je een baan? Google Jobs biedt uitkomst
 • Wil je een vliegreis boeken? Google Flights is daar om je te helpen.
 • Etc.

Kortom, voor ieder wat wils. Dat lijkt ons dan ook een goed moment om een nieuwe term te lanceren:

Zoekwoordenonderzoeken worden Zoekintentieonderzoeken

(En ja, we hebben het even Gegoogled, die term bestaat nog niet.)

Omdat informatie in alle vormen en maten wordt getoond in de zoekresultatenpagina, zal het belangrijk zijn om niet enkel naar de zoekwoorden te kijken, maar met name te kijken in welke vorm je content wil creëren.

Zoekwoord Zoekvolume Soort content
tv kopen
22.200
Categoriepagina
welke tv kopen
590
Adviespagina / Video
samsung qled tv
1.600
Categoriepagina
beste tv 2021
2.400
Review-pagina
hoe hoog tv ophangen
70
Video / Stappenplan met afbeeldingen
oled televisie
140
Categoriepagina
lg oled55c16la
1.000
Productpagina
qled vs oled
4.400
Adviespagina / Video
tv scherm schoonmaken
2.900
Adviespagina / Video

De tijd van enkel tekstuele content is (al een tijdje) voorbij en dat zal op korte termijn duidelijk worden in de SERPs.

PageSpeed?

We verwachten het niet. Hoewel Google wel zal gaan sturen op het belang van PageSpeed, door bijvoorbeeld nieuwe Core Web Vitals te introduceren, maar wij geloven niet dat dit een doorslaggevende factor zal gaan zijn. En dat verwachten we door simpelweg te vraag te stellen: waarom zou Google de beste content niet tonen op het moment dat een website een seconde langer laadt?

Wist je datje
Wist je trouwens dat het gerucht gaat Google dit eigenlijk doet om meer geld te verdienen? Zware websites kosten de crawlers van Google namelijk meer processing-kosten. Wanneer iedere website snel en geoptimaliseerd is, bespaart Google enorm veel kosten en zal het de portemonnee van Big G ten goede komen.

Daarmee zeggen we overigens niet dat PageSpeed genegeerd moet worden, maar we zien dit inmiddels niet meer als een trend, maar wellicht meer onder basis technische SEO. Anno 2022 weten we allemaal wel dat snelle websites een best practice zijn voor SEO en conversie.

De rol van SEO in de Customer Journey & in de Cookieless Era

Deze ontwikkeling noemde we vorig jaar ook al. Daarom dus weliswaar geen trend meer, maar wel het benoemen waard.

SEO in de Customer Journey

Wanneer je SEO echt afrekent op keiharde verkopen, is liever gisteren dan vandaag tijd om de rol van SEO in je gehele marketingstrategie onder de loep te nemen. Duik eens in Google Analytics en vergelijk het aantal conversies waarbij SEO de laatste klik was en waarbij SEO een ondersteunende rol heeft gespeeld. Datzelfde geldt wellicht ook voor het stellen van KPI’s. Hoe vaak ben je zichtbaar met afbeeldingen? Of video’s? Of op de shopping tab met producten? Ben je wel voldoende zichtbaar in de vernieuwde SEO Customer Journey.

SEO en het einde van Third Party Cookies

Met het verdwijnen van Third Party Cookies worden First Party cookies automatisch belangrijker. En daarin kan SEO een grote rol spelen. Zichtbaar zijn op allerlei verschillende manieren (zoekintentieonderzoek) en daarmee touchpoints creëren. De uiteindelijke rol van SEO blijft om relevant verkeer naar websites te sturen, om vervolgens daar First Party Cookies te gaan verzamelen. En we zeggen dat die rol blijft, maar eigenlijk wordt die rol alleen maar belangrijker. Content is de nieuwe cookie?

Conclusie

Hoewel het benoemen van trends iets is waar we misschien minder fan van zijn (we zijn meer fan van het continu inspelen en optimaliseren van je SEO-strategie), vinden we het dit jaar wel belangrijk om te benoemen dat komend jaar anders zal zijn dan andere jaren.

Met MUM en E-A-T hebben we te maken met misschien wel de grootste veranderingen ooit binnen Google Search. Deze hebben impact op alle veranderingen die onder andere in deze blog  zijn besproken, alsmede veranderingen die komen gaan. No time to lose…

Meer weten over bovenstaande trends of heb je een ander online vraagstuk? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer updates?

We houden je graag op de hoogte.

 • Alle nieuwste ontwikkelingen over zoekmachine optimalisatie
 • Exclusieve uitnodigingen over kennisevents
 • Laatste ontwikkelingen binnen online marketing en meer
 • Maximaal één keer per maand

Meer blogs over

zoekmachine optimalisatie

50%

Je bent er bijna

Waar mogen we hem naar toe sturen?