Cohortanalyse

Cohortanalyse is een analytische methode die wordt gebruikt om groepen individuen te volgen en te vergelijken op basis van gemeenschappelijke kenmerken of gebeurtenissen. Het richt zich op het bestuderen van het gedrag en de prestaties van specifieke cohorten gedurende een bepaalde periode.

Hoe wordt Cohortanalyse gebruikt?

Om een cohortanalyse uit te voeren, worden individuen gegroepeerd op basis van een gedeelde eigenschap of gebeurtenis, zoals het inschrijvingsmoment, het aankoopmoment of de demografische kenmerken. Vervolgens worden de cohorten gedurende een bepaalde periode gevolgd en geanalyseerd.

Met behulp van cohortanalyse kunnen marketeers trends, patronen en gedragsveranderingen identificeren binnen specifieke groepen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te begrijpen hoe klanten die zich op verschillende tijdstippen hebben aangemeld, zich gedragen na verloop van tijd, of om te analyseren hoe het aankoopgedrag varieert tussen verschillende demografische groepen.

Waarom is Cohortanalyse belangrijk voor Data driven marketing?

Cohortanalyse is van groot belang voor Data driven marketing omdat het inzicht biedt in het gedrag en de prestaties van specifieke groepen klanten of gebruikers. Het stelt marketeers in staat om gerichte marketingstrategie├źn te ontwikkelen en te optimaliseren op basis van de kenmerken en behoeften van verschillende cohorten.

Met behulp van cohortanalyse kunnen marketeers bijvoorbeeld de klantretentie meten en begrijpen hoe verschillende cohorten zich ontwikkelen in termen van terugkerende aankopen of churn. Dit stelt hen in staat om gepersonaliseerde retentiestrategie├źn te implementeren en de klantlevenscyclus te optimaliseren.

Bovendien kan cohortanalyse helpen bij het identificeren van kansen voor upselling en cross-selling. Door te analyseren hoe het aankoopgedrag van specifieke cohorten verandert na verloop van tijd, kunnen marketeers gerichte aanbiedingen en aanbevelingen doen aan klanten, waardoor de kans op herhaalaankopen en omzetgroei wordt vergroot.

Kennisbank