DirectQuery

DirectQuery is een functie die wordt gebruikt in databasetechnologieĆ«n en -tools om rechtstreeks verbinding te maken met de brondatabase en real-time query’s uit te voeren op de gegevens. In plaats van gegevens te importeren en op te slaan in een lokale cache, worden de query’s direct uitgevoerd op de live gegevensbron.

Hoe wordt DirectQuery gebruikt?

DirectQuery wordt gebruikt in situaties waarin het nodig is om real-time gegevens te raadplegen en te analyseren zonder de noodzaak van gegevensreplicatie of caching. Het wordt vaak toegepast bij het werken met grote datasets die frequent worden bijgewerkt en waarbij de meest recente gegevens cruciaal zijn.

Met DirectQuery kunnen gebruikers interactieve en ad-hoc query’s uitvoeren op de brondatabase, zoals het ophalen van specifieke records, filteren van gegevens op basis van bepaalde criteria, groeperen van gegevens en het maken van berekeningen. De resultaten van de query’s worden real-time weergegeven in de analyse- of visualisatietool.

DirectQuery wordt vaak gebruikt in combinatie met Business Intelligence (BI)-tools zoals Power BI en Tableau, waarbij gebruikers dashboards en rapporten maken die verbinding maken met de brondatabase via DirectQuery. Hierdoor kunnen ze inzichten en analyses verkrijgen op basis van de meest actuele gegevens zonder vertragingen of dataverversingen.

Waarom is DirectQuery belangrijk voor Data driven marketing?

DirectQuery speelt een belangrijke rol in Data driven marketing vanwege de volgende redenen:

– Real-time inzicht: DirectQuery stelt marketeers in staat om real-time toegang te krijgen tot hun gegevens, zodat ze altijd beschikken over de meest actuele informatie. Dit stelt hen in staat om snel te reageren op veranderende marktomstandigheden en om beslissingen te nemen op basis van de meest recente gegevens.

– Gegevensintegriteit: Aangezien DirectQuery rechtstreeks verbinding maakt met de brondatabase, worden eventuele wijzigingen in de gegevens onmiddellijk weergegeven. Dit zorgt voor een hoge mate van gegevensintegriteit en vermindert het risico op het werken met verouderde of inconsistente gegevens.

– Schaalbaarheid: DirectQuery maakt het mogelijk om te werken met grote datasets zonder de noodzaak van gegevensreplicatie of lokale opslag. Dit zorgt voor een schaalbare oplossing waarbij de prestaties niet worden beĆÆnvloed door de omvang van de gegevensset.

– Flexibiliteit: Door gebruik te maken van DirectQuery kunnen marketeers ad-hoc query’s uitvoeren en specifieke gegevenssegmenten analyseren op basis van hun behoeften. Dit geeft hen de flexibiliteit om diepgaande analyses uit te voeren en gerichte inzichten te verkrijgen.

Kennisbank