View-through rate (VTR)

View-through Rate (VTR) is een statistische meting die wordt gebruikt in SEA (Search Engine Advertising) om het percentage te bepalen van gebruikers die een advertentie hebben gezien en vervolgens een gewenste actie hebben ondernomen, zoals een aankoop, aanmelding of klik op de advertentie. Het meet de effectiviteit van advertenties in termen van merkherkenning en engagement, zelfs als er geen directe klik op de advertentie heeft plaatsgevonden.

Hoe wordt View-through Rate gebruikt?

View-through Rate wordt meestal toegepast op displayadvertenties en videoreclames. Het meet het aantal weergaven van een advertentie zonder dat er een klik plaatsvindt. Advertentieplatforms gebruiken trackingtechnologieën, zoals pixels en cookies, om vast te stellen wanneer een advertentie is weergegeven aan een gebruiker. Als dezelfde gebruiker later een gewenste actie onderneemt, wordt dit toegeschreven aan de view-through van de advertentie.

VTR wordt weergegeven als een percentage en wordt berekend door het aantal gewenste acties na een view-through te delen door het totale aantal weergaven van de advertentie en vervolgens te vermenigvuldigen met 100. Bijvoorbeeld, als een advertentie 1000 weergaven heeft gehad en 20 gebruikers hebben een gewenste actie ondernomen na het zien van de advertentie, is de VTR 2%.

Waarom is View-through Rate belangrijk voor SEA?

View-through Rate is een belangrijke statistiek in SEA, omdat het adverteerders inzicht geeft in de effectiviteit van advertenties, zelfs als er geen directe klik heeft plaatsgevonden. Het kan waardevolle informatie bieden over de impact van een advertentie op de merkherkenning en het koopgedrag van gebruikers.

Een hogere VTR kan duiden op een goede visuele aantrekkelijkheid van de advertentie, relevante inhoud en een sterke merkboodschap. Het kan ook aangeven dat de advertentie de interesse van gebruikers heeft gewekt en hen heeft gestimuleerd om verdere actie te ondernemen. Adverteerders kunnen deze inzichten gebruiken om advertenties te optimaliseren, betere targetingstrategieën toe te passen en de algehele advertentieprestaties te verbeteren.

Het is echter belangrijk om op te merken dat VTR op zichzelf geen volledig beeld geeft van de effectiviteit van advertenties. Het moet worden beschouwd in combinatie met andere statistieken, zoals click-through rate (CTR) en conversieratio, om een beter inzicht te krijgen in de prestaties van een SEA-campagne.